1- مهمترين مشکلات بهداشتي را که بر اثر پراکنده شدن زباله و فاضلاب در اطراف کارخانه بروز مي کند توضيح دهيد؟
1- در صورت پراکنده نمودن زباله و فاضلاب در اطراف کارخانه و بر اثر تجزيه شيميايي و ميکروبي اين مواد، بوي تعفن شديدي به وجود مي آيد.
2- محل مناسبي براي جمع شدن و تکثير حشرات، کرم ها و جوندگان به وجود مي آيد و يک کانون دايم آلودگي تشکيل مي شود.
3- عوامل بالا موجب انتشار انواع آلودگي ها و بيماريهاي واگير و معمولي مي شود.
4- مواد دفعي که مقداري از آنها کم و بيش ممکن است داراي ارزش اقتصادي باشند، به مواد مضر تبديل مي گردند.
2- برنامه ريزيهايي که براي ساماندهي به زباله ها و فاضلاب ها بايد صورت گيرد را نام ببريد؟
1- بررسي منابع ايجاد مواد دفعي و ماهيت هر يک از آنها 2- برآورد حجم و وزن تقريبي آنها براي روزهاي هفته و ماههاي سال 3- آشنايي با مقررات محلي براي دفع زباله و فاضلاب 4- شناخت ترکيب اصلي فاضلاب و زباله 5- نمونه برداري آماري و تعييين مقدار مواد آلوده کننده 6- اندازه گيري اکسيژن محلول در فاضلاب DO2 7- تعيين مقدار اکسيژن خواهي شيميايي COD1 که در آن مقدار مواد آلوده کننده به روش شيميايي به جاي روش بيولوژيکي اندازه گيري مي شود.
3- مواد دفعي کارخانه هاي مواد غذايي به چند گروه تقسيم مي شوند؟
الف)مواد دفعي مايع يا فاضلاب
ب) مواد دفعي جامد يا زباله
4- روشهاي رايج تصفيه فاضلاب را نام ببريد؟ توضيح دهيد؟
- روش صافي - روش احياي لجن در هر يک از دو روش ،ابتدا آب آلوده، از روي صفحات فلزي مشبک يا توري فلزيي يا پلاستيکي عبور داده مي شود تا قطعات و ذرات بزرگ موجود در فاضلاب، روي آن باقي بمانند، سپس فاضلاب وارد حوضچه چربي گيري مي شود، با پشت سر گذاشتن دو مرحله بالا، فاضلاب وارد حوضچه هاي ته نشين شده، هوا دهي مي گردد. تعداد اين حوضچه ها متفاوت و در بيشتر مواقع شش مورد است. فاضلاب حوضچه ، اول پس از هوادهي و ته نشيني و ايجاد تغييرات لازم در آن، وارد حوضچه دوم مي شود. و به همين ترتيب، وارد حوضچه بعدي مي گردد و هر بار مقدار بيشتري از مواد معلق آن ته نشين شده، مقدار بيشتري از مواد آلي تثبيت شده و به عبارتي سالم سازي مي شود. مواد ته نشين شده، در فواصل زماني لازم جمع آوري و به دستگاه هضم لجن هدايت مي شود. به علت کمبود اکسيژن، ميکروارگانيسم هاي بي هوازي آغاز به فعاليت کرده، مقداري از مواد جامد محلول را متابوليزه و مقداري از مواد جامد نامحلول را هيدورليز مي نمايند. در نتيجه عمل، مقداري گازهاي متان و هيدروژن سولفوره بدست مي آيد و مواد آلي ناپايدار موجود در لجن، تبديل به مواد بيوشيميايي با ثبات تر مي شوند و از حجم آنها به مقدار زيادي کاسته مي شود.
5- روشهايي که براي ساماندهي مواد دفعي جامد و مايع به صورت مخلوط به کار مي روند کدام اند؟
- تصفيه فيزيکي
- تصفيه بيولوژيکي
- تصفيه بيولوژيکي با کمک ميکروبهاي هوازي
6- روش تصفيه فيزيکي را توضيح دهيد؟
هر نوع تصفيه و سالم سازي مواد دفعي، با اين روش آغاز مي شود. تصفيه فيزيکي موجب جدا شدن مواد مانند سنگ ريزه ها و ساير مواد معلق مي شود. همچنين موادي مانند روغن، چربي و با قيمانده هاي گوشت، به اين وسيله جدا مي شوند.
7- روش تصفيه بيولوژيکي را توضيح دهيد؟
پس از جدا شدن مواد جامدلازم است آنها را به کمک ميکروبهاي گوناگون به اشکال باثبات تري تبديل نمود. تا در مراحل بعد، قابل تجزيه بيولوژيکي و شيميايي نباشند و موجب فساد و گنديدگي نشوند.
8- براي محو کردن مواد دفعي جامد که داراي ارزش اقتصادي نيستند چه راههايي وجود دارد؟
الف) دفن زباله : در اين روش، مواد دفعي جامد بدون ضرر و لجن حاصل از قسمتهاي پيش را با ماشين هاي ويژه جمع آوري نموده، در دره ها و گودالهاي مناسب دفن مي کنند.
ب ) سوزاندن : براي دسته اي از مواد دفعي که از نظر بيولوژيکي و شيميايي مضر هستند و دفع آنها در محيط زيست ممکن نيست، يا مواد دفعي جامدي که از سوزاندن آنها مقدار زيادي انرژي ايجاد مي کنند، اين روش مناسب است.
پ) تهيه کود : پاره اي از مواد دفعي جامد را مي توان به جاي کود در مزارع کشاورزي مورد استفاده قرار داد.
9- نحوه تهيه کود از مواد دفعي جامد را توضيح دهيد؟
براي اين کار لازم اس ابتدا موادي که از نظر بيولوژيکي ثبات کمتري دارند را تجزيه کرد و به صورت با ثبات تري در آورد. اين کار در دستگاه ويژه اي صورت گيرد که نوعي از آن به نام (دانوبيواستابيلايزر) معروف است. در اين دستگاه مواد دفعي جامد در مجاورت هواي گرم قرار مي گيرد، به گونه اي که دماي آنها به حدود ْc 35 تا ْc40برسد به اين ترتيب محيط مناسبي براي تکثير باکتريهاي هوازي به وجود مي آيد و اين ميکروبها مواد آلي را تجزيه مي کنند. در اثر اين عمل مقداري دما حاصل مي شود که موجب بالا رفتن دماي توده مواد دفعي مي شود و در نتيجه، محل تخمير آغاز مي گردد. عمل تخمير نيز به نوبه خود موجب بالا رفتن دماي توده مي شود و موجب پاستوريزه شدن توده مي گردد. در نتيجه اين عمل، ميکروبهاي بيماري زا از بين مي روند . پس از طي اين مراحل، مواد دفعي جامد را مي توان به جاي کود در مزارع کشاورزي مورد استفاده قرار دارد.
........................................................................................................................................................
متن این مطلب 5 صفحه می باشد. برای دریافت و مطالعه مطلب، فایل پیوست را دانلود نمایید.
رمز فایل : www.hseexpert.com