به دلیل نبود متولی مشخص و نبود اهرم قانونی محکم مستقیم در دست سازمان آتشنشانی برای ملزم کردن افراد به رعایت ایمنی و نصب تجهیزات مربوطه رعایت ایمنی مراکز تجاری مغفول مانده است.چند روز گذشته بود که آتشسوزی بزرگی در کاروانسرای شاهرودیهای بولوار مصلی مشهد رخ داد که طی آن 200 نفر از آتشنشانان از 30 ایستگاه آتشنشانی با انجام یک عملیات سنگین و استفاده از 60 خودروی اطفای حریق و تعدادی تانکر حمل آب شهرداری، برای اطفای حریق به محل حادثه اعزام شدند اما بررسیها نشان میدهد در این حریق مغازههای این کاروانسرا به دلیل قدمت بالای ساختمان و عدم رعایت مسائل ایمنی، 50 تا 100 درصد تخریب شده است.
به گزارش ایلنا از مشهد، این حادثه به طور قطع میتواند زنگ خطری برای مردم و مسوولان ذیربط باشد که توجه بیشتری به بحث ایمنی مراکز تجاری داشته باشند چرا که امروزه به واسطه عدم رعایت نکات ایمنی این اماکن به مراکز خطر در شهر تبدیل شدهاند.
شاید برخورد با صاحبان واحدهای صنفی و مراکز تجاری که رعایت ایمنی برای آنها به یک امر کاملا فراموش شده تبدیل شده است، بتواند اقدامی تاثیرگذار برای ملزم کردن این افراد به رعایت ایمنی و نصب تجهیزات مربوطه باشد اما به دلیل نبود متولی مشخص در حوزه ایمنی و همچنین نبود اهرم قانونی محکم مستقیم در دست سازمان آتشنشانی این مهم مغفول مانده است.
برای برخورد اهرم قانونی مستقیم نداریم
آتشپاد دوم حسن جعفری، مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری مشهد در نشست مطبوعاتی خود با اصحاب رسانه با اشاره به عدم وجود قدرت و اختیار قانونی مستقیم برای برخورد و پلمب مراکز خطر و ناایمن گفت: طی سالهای گذشته به منظور ساماندهی اماکن ناایمن شهری اداره پیشگیری در آتشنشانیهای سراسر کشور راهاندازی شد که وظیفه بازدید از اماکن ناایمن، اخطار و پیگیری برای رفع خطر را عهدهدار است.
وی افزود: یکی از اشکالات موجود در اساسنامه سازمانهای آتشنشانی کشور در این حوزه، عدم وجود اهرم و اختیار قانونی برای برخورد مستقیم با اماکن ناایمن و خطرساز است که این خود سبب شده بعد از بازدید به بحث رفع خطر از سوی صاحبان این واحدهای صنفی و مراکز تجاری توجهای ویژه نشود.
وی بیان کرد: طی سالهای اخیر سازمان آتشنشانی مشهد با هماهنگی سایر واحدها و ارگانهای مرتبط با این بخش و همچنین استفاده از ظرفیت و توان دادستانی، بخش صنفی اداره اماکن، کمیسیون بند 20 و ماده 100 و.... توانسته است تا اندازهای با واحدهای صنفی ناایمن برخورد کند اما پروسه برخورد و پلمب آن بسیار زمانبر است.
جعفری با اشاره به انجام بازدیدهای پیشگیرانه از واحدهای صنفی بیان کرد: در سال گذشته 29 هزار بازدید پیشگیرانه و نظارتی از واحدهای صنفی و ساختمانهای در حال ساخت انجام که این بازدیدها منجر به صدور 5500 تاییدیه ایمنی شد.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری مشهد در خصوص رعایت ایمنیهای لازم در کاربریهای مختلف شهر تصریح کرد: بر اساس آمار و اطلاعات به دست آمده در بازدیدهای پیشگیرانه و نظارتی سازمان آتشنشانی، 80 درصد کاربریهای مختلف شهر مشهد یا ضوابط مرتبط با سازمان آتشنشانی را ندارند و یا این موارد را به طور کامل اجرا نکردهاند.
وی به بازدید از بازارها و مراکز تجاری سطح شهر اشاره کرد و در این خصوص گفت: در سال گذشته کارشناسان سازمان آتشنشانی از 235 بازار، پاساژ، بازارچه و مجتمع تجاری قابل شناسایی در مشهد بازدید کردند که تنها 20 درصد آنها نکات و ضوابط ایمنی آتشنشانی را رعایت کرده بودند.
وی همچنین اکثر انبارهای موجود سطح شهر را ناایمن دانست و ادامه داد: در شهر مشهد تعداد بسیار زیادی انبار وجود دارد که در اماکن کاملا ناایمن، واحدهای مسکونی و همچنین زیرزمینهای متروکه قرار دارد و این خود باعث شده انبارها نیز به یک مرکز خطر بزرگ تبدیل شود.
جعفری به انبارهای موجود در محدوده خیابان گنبد سبز اشاره کرد و گفت: در محدوده این خیابان بالغ بر 100 انبار لوازم برقی با کاربریهای مسکونی و قدیمی وجود دارد که هیچ کدام دارای کاربری انبار و ایمنی لازم نیست.
به گفته وی تاکنون برای تمام این انبارها اخطاریه صادر شده اما اقدام مشخصی برای رفع خطر از سوی صاحبان آنها صورت نگرفته است.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری مشهد با بیان اینکه در کشور برای برخورد با اماکن ناایمن شهری جایگاه و متولی خاصی پیشبینی نشده است، تصریح کرد: متولیان قانون باید برای این مهم تصمیمگیری لازم را انجام دهند.
سراهای قدیمی، کانون خطری برای شهر مشهد
جعفری در ادامه به مشکلات ایمنیسراها و کاروانسراهای قدیمی موجود در اطراف حرم مطهر رضوی اشاره کرد و گفت: در اطراف حرم مطهر رضوی خصوصا خیابان مصلی کاروانسراهای قدیمی با عمر 100 و 200 سال وجود دارد که امروزه به بازار تبدیل شده است.
وی افزود: بسیاری از این سراها دارای دیوار و سقفهای چوبی هستند و در کنار آن انبارهای مواد قابل اشتعال نیز بر خطرپذیری این اماکن افزوده است.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری مشهد به حریق کاروانسرای شاهرودیها اشاره کرد و گفت: در سرای شاهرودیها به دلیل وجود سقف و سایبان چوبی و همچنین نبود تجهیزات ایمنی و اطفای حریق، به محض آتشسوزی در عرض پنج دقیقه حریق به کل مکان سرایت کرد.
به گفته آتشپاد دوم جعفری در سالهای گذشته بیش از دهها بار کارشناسان آتشنشانی با بازدید از سرای شاهرودیها، اخطارهای لازم را به منظور رفع موارد ناایمن گزارش دادهاند اما اقدامی صورت نگرفت.
وی ادامه داد: همچنین اطراف این سراها، خانههای قدیمی و مسکونی وجود دارد که در صورت وقوع حادثه، حریق به راحتی به این اماکن سرایت میکند.
نیاز مشهد به نصب 4000 شیر هیدارنت
جعفری با تاکید بر نصب شیرهای هیدارنت در تمام سطح شهر مشهد، گفت: بر اساس استاندارد تعیین شده بسته به تعداد جمعیت، نوع کاربری و... شیرهای هیدارنت به منظور آبگیری خودروهای آتشنشانی در فاصلهای مشخص از هم در شهر نصب شود که این استاندارد در کشور ژاپن هر 90 متر یک شیر است.
وی افزود: یکی از معضلات کشور ما در زمان حریق، نبود آب است که این خود تبعات بعد و خسارتهای جبران ناپذیری را به دنبال دارد.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری مشهد بیان کرد: استانداردهای نصب شیرهای هیدارنت در کشور ما به درستی رعایت نمیشود به طوری که در منطقه پنجراه در زمان حریق سرای شاهرودیها حتی یک شیر هیدارنت هم وجود نداشت و به دلیل این مشکل خودروهای اطفای حریق مجبور به آبگیری از دیگر مناطق بودند.
وی گفت: تاکنون 450 شیر هیدارنت در شهر مشهد نصب شده اما شهر مشهد به دلیل موقعیت خاص خود به 4000 شیر دیگر نیاز دارد.
به گفته وی متولی نصب شیرهای هیدارنت به اتصالات آب سازمان آب و فاضلاب مشهد است و به طور میانگین خریداری و نصب هر شیر 10 میلیون تومان هزینه دارد.
هزینه 150 تا 750 هزار تومانی برای امدادرسانی در هر حادثه
جعفری همچنین در خصوص هزینههای تحمیل شده بر سازمان آتشنشانی با وقوع هر حادثه و حریق تصریح کرد: سازمان آتشنشانی مشهد برای وقوع هر حادثه و امدادرسانی به آن بدون در نظر گرفتن ماموریتها و عملیاتهای ویژه حداقل 150 هزار تومان و حداکثر 750 هزار تومان هزینه میکند.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی مشهد ادامه داد: این هزینهها شامل نیروی انسانی، تجهیزات، استهلاک خودرو و... است.
کاهش رشد حریق در شهر مشهد
وی از کاهش رشد حریق در شهر مشهد خبر داد و گفت: به طور میانگین در کشور ما میزان حریق در شهرها نسبت به سال گذشته 15 درصد رشد دارد که این میزان در شهر مشهد از سال 86 تا 91 تنها چهار درصد بوده است.
جعفری افزایش آگاهی شهروندان از طریق اطلاعرسانی جراید و رسانهها و همچنین آموزش چهره به چهره را یکی از عوامل کاهش رشد حریق در شهر مشهد میداند.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری مشهد بیان کرد: در حال حاضر تعداد عملیاتهای سازمان آتشنشانی مشهد از مرز 9000 عملیات تا در سال گذشته است.
وی در خصوص اولویتهای حوادث نیز گفت: در حال حاضر شهروندان نسبت به اقدامات و امداد آتشنشانی در بحث حوادث آگاهی بیشتری پیدا کردهاند و درکنار آن تجهیزات و توان نیروها در این بخش افزایش یافته است.
جعفری ادامه داد: در گذشته تنها سه ایستگاه آتشنشانی در مشهد بحث امداد و نجات را انجام میداد اما این تعداد در حال حاضر به 39 ایستگاه افزایش پیدا کرده است.
به گفته وی محبوس شدن در آسانسور، گیرکردن حلقه انگشتری و همچنین محبوس شدن در منزل از بیشترین علل امداد و نجات آتشنشانی است.
منبع : پایگاه اطلاعات ایمنی