جمال قدوسی اظهار داشت: آلایندههای آب بطور کلی دو منبع دارند که یکی منابع نقطهای و دیگری منابع آلاینده غیرنقطهای است. منابع آلاینده نقطهای را میتوان تشخیص داد. این منابع شامل فاضلاب کارخانهها، منازل مسکونی، تاسیسات و ... است که به راحتی میتوان محل تولید آلاینده را مشاهده کرد.
این استاد دانشگاه در ادامه به آلودگی خلیج فارس اشاره کرد و گفت: آلودگی خلیج فارس منشاهای نقطهایاش بیشتر از منشاهای غیرنقطهای است. ناوهای جنگی و غیرجنگی که در خلیج فارس تردد میکنند منشا غیرنقطهای آلایندگی هستند.
قدوسی اضافه کرد: افرادی که در این ناوها هستند، پسماندهای غذا، شستوشو و فاضلاب خود را به صورت مستقیم وارد آب میکنند و از یک سو تردد ناوهای جنگی، امنیتی و دفاعی باعث افزایش ورود آلایندگی نقطهای به دریا میشود.
وی اضافه کرد: همچنین مسئله کشتیها و نفتکشها از دیگر منابع آلایندگی آب دریا است که به دلیل نشت نفت از این کشتیها آلودگی در دریاها و خلیج فارس به وجود میآید. بنابراین هر چه ترددها بیشتر شود آلایندگیها نیز بیشتر میشود.
این استاد دانشگاه افزود: از دیگر موارد آلودگی آب دریا وجود مجتمعهای صنعتی در سواحل خلیج فارس است.
وی گفت: همچنین آبشیرینکنهای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از آن استفاده میکنند یکی از خطرناکترین منابع آلوده کننده آب خلیج فارس است، زیرا اینها آبها را شیرین کرده و نمک آن را دوباره وارد دریا میکنند.
قدوسی افزود: همچنین نیروگاه نکاء که در شمال کشور وجود دارد به وسیله آب خنک میشود و این آبی که این نیروگاه استفاده میکند پسماند آن وارد دریا میشود و تا یک محدودهای حیات زیست محیطی را از بین میبرد.
وی با بیان اینکه مجتمعهای نفت و گاز و مجتمعهای صنعتی حاشیه خلیج فارس منبع عمده آلودگی هستند گفت: چون خلیج فارس به اقیانوس متصل است این آلودگی کمتر دیده میشود، اما اگر این آلودگیها در دریاچه خزر وجود داشت آن را نابود میکرد.
این استاد دانشگاه افزود: یکی از مشکلات ما نشت نفت از لولههای خطوط نفت است که در رودخانه کارون این مشکل به وضوح دیده میشود و تا زمانی که متوجه میشوند این نشت از کجا صورت گرفته آلودگی به دریا منتقل میشود.