به گزارش همشهري آنلاين، علياصغر محمديفاضل اظهار داشت: با توجه به باد غالب منطقه که در جهت غرب به شرق است احتمال تشکيل غبارهاي نمکي در حوزه اروميه ازجمله زمينهاي کشاورزي اطراف و استانهاي همجوار مانند استان زنجان در سالهاي آتي وجود دارد، اما با توجه به شرايط توپوگرافي ، رسيدن غبارهاي نمکي به تهران امکان ندارد.
معاون محيط طبيعي سازمان محيطزيست با اشاره به خشکشدن حدود 65 درصد از وسعت درياچه اروميه، تصريح کرد: در واقع در حال حاضر اين مساحت رطوبت خود را از دست داده اما به اين معنا نيست که حيات اين سطح بهطور کلي از بين رفته ولي 65 درصد از درياچه اروميه نابود شده است.
وي با اظهار اميدواري نسبت به بهبود شرايط اقليمي مبني بر افزايش بارندگي در سالهاي آتي افزود: با توجه به سياستهاي صرفهجويانه که در بخش کشاورزي، شرب و صنعت درنظر گرفته ميشود نسبت به بهبود شرايط درياچه اروميه در سالهاي آتي اميدواريم.
محمدي فاضل تأکيد کرد: البته احياي درياچه اروميه بستگي تام به شرايطي دارد که براي ساير دستگاهها مشخص شده و درصورتي که هر يک از اين دستگاهها وظايف خود را بهدرستي انجام دهد درياچه اروميه روندي رو به بهبود را طي ميکند.
به گفته محمدي فاضل، در حال حاضر بيش از 60 درصد از آب ورودي به درياچه اروميه را سه رودخانه سيمينه رود، زرينه رود و آجيچاي تأمين ميکنند که بايستي وزارت نيرو تسهيلات لازم درخصوص لايروبي مسير اين رودخانهها و تأمين حقابه درياچه توسط اين رودخانهها را مهيا کند.
معاون محيط طبيعي سازمان محيطزيست گفت: در مردادماه 1391 تراز درياچه اروميه معادل 1271 گزارش شده يعني به لحاظ ارتفاعي در حال حاضر درياچه اروميه چهار متر پايينتر از تراز اکولوژيک است که همين موضوع منجر به خشک شدن بيش از 65 درصد از مساحت درياچه اروميه شده است.
وي اظهار داشت: از نظر وضعيت نمک، ميزان متعارف نمک درياچه اروميه 180تا 220 گرم در ليتر است که طي سنوات گذشته افزايش نمک در اين درياچه رکوردهايي تا 400 گرم در ليتر را داشته و در سال 90 اين وضعيت منجر به ايجاد شرايط فوق اشباع و شروع به کريستاله شدن در درياچه شده است.
معاون محيط طبيعي سازمان محيطزيست افزود: اما با آبگيري در سال آبي جاري ميزان نمک در درياچه اروميه به 340 گرم در ليتر رسيده که اگر چه با شرايط ايدهآل فاصله زيادي دارد اما از بحران تبلور و کريستاله شدن نيز فاصله گرفته است. محمدي فاضل با اشاره به توافقاتي که با استانهاي آذربايجان غربي و شرقي صورت گرفته ادامه داد: براساس توافقات قرار بود آذربايجان غربي در سال آبي 91-90، 1800ميليون مترمکعب حقابه درياچه را پرداخت کند که از اين ميزان تا اول مردادماه تنها 1744ميليون مترمکعب تأمين شده و آذربايجان شرقي ميبايست 270ميليون مترمکعب حقابه تأمين کند که تاکنون 130ميليون مترمکعب آن تأمين شده است.
وي در پاسخ به اينکه قرار بود وزارت نيرو در سال آبي 91-90، 3/1ميليارد مترمکعب حقابه درياچه اروميه را تأمين کند اما تاکنون که کمتر از دو ماه به پايان سال آبي 91- 90 باقي مانده تنها 1/8ميليارد مترمکعب از اين حقابه تأمين شده رويکرد سازمان محيطزيست چيست؟ افزود: 3/1ميليارد مترمکعب حداقل مقداري است که درياچه نياز دارد تا به حد تراز اکولوژيک برسد نه ميزان آبي که در حوزه وجود دارد تا بهعنوان حقابه براي درياچه اروميه تأمين شود.به گفته محمدي فاضل، با توجه به خشکسالي و نيازهاي شرب، کشاورزي و صنعتي حوزه بهنظر نميرسد که در يکماه و نيم باقيمانده از سال آبي جاري، حقابه 3/1ميليارد متر مکعبي مورد توافق محقق شود.
معاون محيط طبيعي سازمان محيطزيست تصريح کرد: اما تمام اين موارد نيز که در زمينه کاهش بارش و افزايش تبخير در اين حوزه طي 15 سال اخير رخ داده است فشاري در بخشهاي کشاورزي، صنعت و شرب وارد نکرده و تمام فشار اکولوژيک بر محيطزيست و درياچه اروميه وارد شده است.