روزنامه ابتکار نوشت: از سنگ نگاره تخت جمشید تا کاشیهای صفوی و از فرش تا مینیاتور، درخت یکی از قدیمیترین نقشهای مقدس ایرانیان است. بید مجنون، سرو و کاج، از سالهای پیش پا به زندگی ایرانیان گذاشتهاند، گاه روی فرش نشستهاند و گاه تابلویی شدهاند بر سر در خانهها. سرو ابرکوه در بین ایرانیان به راستین، سرافرازی و پایداری مشهور است و بید مجنون بیدمجنون نماد و نشانه سوگواری، عشق بدون شادی و تدفین است. گرچه در دنیای پر زرق و برق امروز درختان نیز کمتر نقشی در زندگی ما ایرانیان بازی میکنند اما هنوز هم درختکاری سنتی است پایدار که کم و بیش در میان مردم و مسئولان به چشم میخورد، سنتی که گرچه از گزند فراموشی دور مانده اما نتوانسته ایران را به جنگلی انبوه تبدیل کند.
هر ساله در روز درختکاری میلیونها اصله درخت با هزینههای بسیار در سراسر ایران کاشته میشود. به گفته علی محمد مختاری، رئیس سازمان بوستانها و فضای سبز تهران فقط 2 میلیون و 95 اصله نهال در پایتخت امسال همزمان با هفته منابع طبیعی و روز درختکاری کاشته میشود که با احتساب درختکاری در سایر استانها شمار اصله درختان نوپایی که هر ساله در روز درختکاری در واپستین روزهای انتهایی اسفندماه کاشته میشود به میلیونها درخت میرسد اما چرا با وجود کاشت این همه درخت روز به روز از لکههای سبز روی نقشه ایران کاسته میشود؟
«بررسیها نشان میدهد از هر 10 درختی که کاشته میشود، تنها یک تا دو درخت رشد میکنند» این بخشی از آماری است که عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از وضعیت کاشت نهالها اعلام کرده است. آماری که نشان میدهد حفظ درختان و نگهداری از آنها در ایران یک اصل مهم است. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفته است: «حفظ درخت یک فرهنگ است ولی متاسفانه فرهنگ عمومی ما به ویژه در بخشهای دانشآموزی در راستای حفظ طبیعت خوب عمل نکرده است.» کلانتری با یادآوری نقش مهم گیاهان و درختان در تصفیه هوا، گفت: «بنابراین ضروری است با افزایش جمعیت انسانی، فضای سبز و درختان نیز باید افزایش داشته باشند.» معاون رئیس جمهوری با انتقاد از عدم تلاش برای حفظ درختان در کشور، پس از کاشت، تاکید کرد: «درختکاری مهم نیست، حفظ درخت مهم است. با توجه به اینکه ایران، کشوری خشک و کم آب است، استفاده از درختان کم آب بر و دقت در انتخاب مکان کاشت و نوع گونه ها ضروری است.» وی ضمن یادآوری این موضوع که طبیعت و محیط زیست متعلق به نسل آینده است، خاطرنشان کرد: «سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان متولی حفظ محیط زیست کشور باید از میراث نسل آتی و آینده کشور حفاظت کند.» کلانتری با تاکید بر لزوم تلاش برای حفظ، ارتقاء و غنی سازی فرهنگ محیط زیست و حفظ درخت و درختکاری بیان کرد: «متاسفانه فرهنگ عمومی ما به ویژه در بخش های دانش آموزی در راستای حفظ طبیعت خوب عمل نکرده است و ضروری است حفاظت از محیط زیست را به فرزندان خود آموزش دهیم.» معاون رئیس جمهوری افزود: «برخی بررسیها نشان میدهد از هر 10 درختی که کاشته میشود، تنها یک تا دو درخت رشد میکنند، بنابراین نخست باید وضع موجود را حفظ کنیم و در گام بعد، آن را توسعه دهیم.»
۱۲۰۰ هکتار کمربند سبز در تهران
«۱۲۰۰ هکتار کمربند سبز پیرامون تهران» عنوان طرحی است به دست حسن روحانی رئیس جمهوری در روز درختکاری کلید خورده است تا با بهره برداری از آن مساحت کمربند سبز پیرامون تهران به بیش از ۴۰ هزار هکتار برسد. رئیس جمهوری که به مناسبت روز درختکاری و آغاز هفته منابع طبیعی، یک اصله نهال در منطقه شمالشرق تهران غرس کرد در این مراسم با گرامیداشت روز درختکاری و هفته منابع طبیعی، در جمع خبرنگاران گفت: «امیدوارم در این ایام همه مردم در موضوع مهم درختکاری که برای نفس طبیعت و سلامت جامعه اهمیت دارد، با همه توان و امکانات خود مشارکت کنند.» روحانی گفت: «امروز برای سلامت جامعه و نشاط مردم و ادامه حیات جامعه نیازمند محیط زیست سالم هستیم که بخش بزرگی از این مساله به درختکاری و حفظ مراتع و جنگلها بستگی دارد.» رئیس جمهوری بیان کرد: «متاسفانه در سالهای گذشته میلیونها متر از جنگلها و مراتع تخریب شده و از بین رفته است و در این زمینه سودجویان و یا بیاحتیاطیها، عاملی بوده که کمتر از این نعمت خدادادی استفاده کنیم.» روحانی با بیان اینکه سرانه مردم ایران نسبت به جنگل و مراتع در مقیاس با میانگین جهانی کمتر است، گفت: «باید تلاش بیشتری انجام دهیم تا این کاستیها را از بین ببریم.» رئیس جمهوری با اشاره به تلاش وزارت جهادکشاورزی، شهرداریها و به ویژه شهردار تهران برای ایجاد کمربند سبز در اطراف شهر تهران، اظهار کرد: «اجرای این پروژه از اهمیت زیادی برخوردار است و برای محیط زیست و جلوگیری از توسعه بیرویه شهر تهران بسیار موثر است.» روحانی در ادامه از موفقیت نهادهای متولی برای حفظ جنگلها و مراتع ایران خبر داد و افزود: «شهرداری تهران امسال موفق شده ۱۲۰۰ هکتار از اراضی را به پوشش جنگلکاری اختصاص دهد و امیدواریم در سال آینده سطح بالاتری را زیر کشت درختان قرار دهد و در سطح کشور نیز موفق شویم در گام اول از مراتع و جنگلها حفاظت کنیم و در گام دوم آسیبهایی راکه در سالهای گذشته به مراتع و جنگلها وارد شده، جبران کنیم.» رئیس جمهوری گفت: «تخریب جنگل آسیبهای زیادی برای محیط زیست به همراه دارد و عامل مهم آلودگی هوا و ریزگردها، تخریب جنگل و بیابانزاییهایی است که صورت گرفته است.» روحانی وزارت جهاد کشاورزی را به اهمیت زراعت چوب فرا خواند و گفت: «تشویق کشاورزان و مردم به این گونه زراعت ضمن درآمدزایی میتواند در رفع مشکلات موجود در این زمینه نیز موثر باشد.» رئیس جمهوری اضافه کرد: «برای مقابله با ریزگردها میتوان با نهالکاری بر آن غلبه کرد.» روحانی گفت: «از همه اقشار مردم و سمنهایی که در زمینه محیط زیست فعالیت دارند، دعوت میکنم که در زمینه درختکاری مشارکت کرده و از راههای مختلف و ابتکاری، مردم را به این کار مهم تشویق کنندچرا که با مشارکت عمومی مردم بهتر میتوان در زمینه حیات و سلامت جامعه گام برداشت.» رئیس جمهوری از مردم خواست که در ایام عید و در سفرها و گردشگریهای خود از محیط زیست حفاظت کنند.
درخت، نماد آبادی و سرزندگی
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوری از جمله کسانی است که گرچه تصویری از او در هنگام درختکاری در رسانهها منتشر نشده اما در صفحه شخصی خود در اینستاگرام، با اشاره به فرا رسیدن روز درختکاری-۱۵اسفند- نوشته است: «برای من که فرزند کویرم، «درخت» نماد آبادی و سرزندگی است. هرچند درخت و انسان همیشه با هم زیستهاند اما امروز و در روزگار توسعه صنعتی که محیط زیست انسان با مخاطرات جدی روبروست و بازگشت و توجه به طبیعت نه از سر تفنن که از روی اجبار است، باز هم این درختانند که حیات بخشاند. فرهنگ درختکاری و حفاظت از درختان را توسعه دهیم و نهادینه کنیم. در حقیقت با کاشت نهالهای کوچک درخت، امید به فردایی بهتر را در دل و جانمان زنده میداریم. روز درختکاری گرامی باد.»