گروه حـوادث /سخنگوی سازمان آتشنشانی شهرداری تهران، همزمان با آغازمهرماه و شروع به کارمدارس، مهد کودکها، دانشگاهها و سایرمراکزعلمی، آموزشی بر لزوم رعایت نکات ایمنی در محیطهای آموزشی تأکید کرد.به گزارش «ایران» جلال ملکی اعلام کرد: اماکن تجمعی همواره از ظرفیت بالایی برای حادثه ساز شدن برخوردار هستند. هرچه جمعیت حاضر در محل بیشتر یا سن افراد کمتر باشد ضریب خطر و احتمال صدمات جانی بیشتر میشود. مدارس و مهد کودک هااز جمله نقاطی هستند که همواره در معرض خطرهای مختلف اند. کودکان و اطفال به تنهایی از عهده تأمین ایمنی خود برنمی آیند و این مهم، وظیفه مسئولان و مدیران مجموعه است که با اتخاذ تدابیر خاص، محلی ایمن و عاری از خطر را برای آنان فراهم کرده و زمینه رشد و پرورش آینده سازان مملکت را فراهم کنند. ایمنی در مدارس را میتوان به چهار بخش تقسیم کرد:
الف) ایمنی در ساختمان
مصالح بهکار رفته در ساختمان مدارس باید از انواع مقاوم در برابر شعله و حرارت باشد.تمام طبقات باید دارای راه پلهها و مسیرهای خروجی متناسب با حاضرین باشد، به گونهای که امکان تخلیه اضطراری همه حاضران در زمان کوتاه میسر باشد.بخشهای پرخطری مانند موتورخانه، آزمایشگاه، آشپزخانه، کارگاه، انبار و... باید از بخشهای آموزشی مجزا بوده ودرصورت امکان درخارج از ساختمان اصلی باشد.مصالح بهکار رفته در نازک کاری باید از انواع غیرقابل اشتعال (مانند گچ یا کاشی) بوده و از بهکار بردن مصالح قابل اشتعال مانند تخته و موکت خودداری شود.طبقهبندی دانشآموزان در مدارس باید به گونهای باشد که مقاطع کلاس اول و دوم در طبقه همکف بوده و سایر مقاطع در طبقات بالاتر حاضر شوند.از برگزاری کلاس در طبقات منفی خودداری کنید.سالنهای همایش و نمازخانهها باید دارای چندین در خروجی بوده و درها هنگام مراسم همواره باز باشند.تمام پلهها دارای نرده کناری باشد. این نردهها حتماً باید به صورت عمودی بوده که کودکان نتوانند از آن بالا بروند و از نصب نردههای افقی خودداری شود.لبه پلهها با نوارهای لاستیکی پوشانده شود که مانع لیز خوردن کودکان شود.تمام پنجرهها و نورگیرها باید دارای نردههای فلزی با قابلیت باز شدن در زمان اضطرارباشد.از نگهداری هرگونه ضایعات بویژه مواد قابل اشتعال در راهروها و زیرپلهها خودداری شود.هیچ گونه چاه و گودالی در محوطه مدارس نباید وجود داشته باشد و درصورت بودن، حتماً اطراف آن را کاملاً محصور کنند.
ب) ایمنی تأسیسات و وسایل گرمایشی
۱. درهای اتاق تأسیسات از نوع فلزی و مقاوم بوده و دو سوم بالایی آن بسته و یک سوم پایینی به صورت مشبک و برای ورود هوا باز باشد.۲. بهتر است اتاق تأسیسات و موتورخانه در بخشی از حیاط و دور از کلاسهای آموزشی و سالن اجتماعات باشد.۳. درصورت نیاز به مایعات قابل اشتعال، باید آنها را در مخزنی فلزی و مخصوص که عایق کاری شده و مدفون در زمین و دور از ساختمان اصلی نگهداری کرد.۴. از نگهداری ضایعات و مواد قابل اشتعال در قسمت تأسیسات خودداری شود.۵. برای گرم کردن کلاسها از وسایل گرمایشی بدون شعله استاندارد مانند شوفاژ استفاده شده و هرگز از وسایل شعله دار و برقی استفاده نشود.۶. درصورت استفاده از وسایل گرمایشی شعله دار مانند بخاریهای نفتی، گازوئیلی و زغالی، حتماً پیش از آغاز فعالیت کلاسها و زمانی که بخاریها خاموش و سرد هستند مخازن آنها پر شود.۷. بخاریها در محلی مناسب و دور از محل نشستن کودکان و همچنین در خروجی نصب شود.۹. بخاریها از هرنوعی که هستند باید استاندارد و کاملاً سالم بوده و حتماً دارای دودکشهای مناسب و در انتها کلاهک H باشند.۱۰. بخاریها و موتورخانه توسط افراد متخصص به صورت دورهای بازدید شوند.۱۱. از گرفتن انشعاب از لولههای گاز و سیمهای برق خودداری شود.۱۲. سیم کشیهای برق باید از نوع توکار بوده و اگر از نوع روکار است داخل حفاظهای پلاستیکی یا فلزی محفوظ باشند.۱۳. در تمام مسیرهای برقی فیوزهای متناسب با آمپر برق مصرفی و از نوع اتوماتیک و حساس وجود داشته باشد.۱۴. تمام کلیدها و پریزها دارای درپوش مناسب بوده و اتصالات برقی کاملاً عایقبندی باشد.
ج) ایمنی مهدکودک ها
بعضی از مدارس و همچنین ادارات، دارای بخشی برای نگهداری کودکان پرسنل هستند. دانستن و اجرای این اصول کمک زیادی به جلوگیری از بروز حوادث در این نقاط میکند:در محل بازی آنان کفپوش نرم پلاستیکی نصب شود.هیچ گونه وسیله برقی و گرمایشی شعله دار در محل نباشد.حتماً فردی تحت عنوان مربی در محل حضور دائم داشته باشد.از دراختیار قرار دادن وسایل تیز و برنده و شکسته یا اسباب بازیهایی که دارای طناب و سیم برق هستند خودداری کنید.بهترین مکان برای مهدکودک، مکانی خارج از ساختمان اصلی و درغیر این صورت در طبقه همکف و نزدیک مربیان باشد.قطعات ریز و گرد که احتمال بلعیده شدن آنان توسط کودکان وجود دارد در دسترس نباشد.
د) تجهیزات آتشنشانی
۱. وجود تجهیزات آتشنشانی سالم و آماده به کار نیز از عوامل مهم تأمین ایمنی در این اماکن است.۲. در تمام بخشها و طبقات مدارس باید به تعداد لازم و کافی و از انواع مختلف خاموشکنندههای دستی وجود داشته و تمام پرسنل آن مجموعه باید به کار این وسایل آشنایی داشته باشند.۳. در همه طبقات شیلنگ آب تحت فشار وجود داشته باشد.۴. بهتر است در مدارس، بویژه مدارس بزرگ سیستم اعلام خودکار فعال، موجود باشد.۵. دقت شود که پس از پایان ساعت کار مدارس، تمام وسایل گرمایشی و برقی اضافه خاموش شود.
خوشبختانه مدارس شهر تهران در سالهای اخیر از وضعیت ایمنی خوبی برخوردار است و این مسأله حاکی از آن است که مدیران این حوزه، اهمیت ایمنی را در مدارس بدرستی درک کرده و آن را اجرایی کردهاند. امید که این دیدگاه به تمام مدیران و مسئولان در سراسر کشور، بویژه در شهرها و روستاهای دورافتاده نیز تسری یافته و شاهد تأمین و تعمیم ایمنی برای تمام دانشآموزان کشور که آینده سازان این مرز و بوم هستند باشیم.