هرچند کسانی که قصد انتخاب این حرفه و پیوستن به نیروهای آتشنشانی را دارند اغلب به جنبههای مثبت و بعضا مزایای شغلیِ آن توجه میکنند اما باید در نظر داشت که این افراد نه تنها اغلب در حوادث آتشسوزی جان خود را به خطر میاندازند بلکه در معرض بسیاری از خطرات دیگر ناشی از این شغل نیز هستند.
به گزارش سایت اینترنتی work.chron، قبل از اینکه به عنوان یک آتشنشان مشغول به کار شوید ضرورت دارد که درباره انواع خطرات احتمالی این شغل آگاهی کامل کسب کنید و در صورت بهرهمندی از آمادگی جسمی و روانی کافی، آن را انتخاب نمایید. برخی از شایعترین این خطرات عبارتند از:
سرطان: نتایج مطالعه منتشر شده در ساینس دیلی نشان میدهد که آتش نشانها به طور قابل توجهی در معرض ابتلا به سرطان به خصوص سرطان پروستات هستند که دلیل آن قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سرطان زا از جمله دود ناشی از موتورهای دیزل است. همچنین آنان در تماس با مواد دیگر از قبیل بنزن، استایرن و کلروفرم هستند که این مواد شیمیایی را از طریق پوست یا از راه تنفس جذب میکنند.
سوختگی: یکی از خطرات اصلی که آتشنشانان را تهدید میکند سوختگی است. گاهی اوقات مقدار سوختگی محدود است اما همچنان میتواند نگران کننده و حتی کشنده باشد به خصوص اگر فرد آتشنشان داخل ساختمان آتش گرفته محبوس شده باشد. همچنین استنشاق دود خطر دیگری است متوجه فرد آتش نشان است.
سقوط و شکستگی: عملیات اطفای حریق در ساختمان اغلب با خطر سقوط از طبقات، سقف و حتی پلهها همراه است که به دنبال آن خطر سقوط و شکستگی استخوانها متوجه مامور آتش نشانی میشود.
فشار جسمی: نیروهای آتش نشان معمولا مجبور به حمل وسایل و تجهیزات سنگین همچون مخزن اکسیژن و ماسک صورت هستند که از آنان در برابر گرما و حرارت حفاظت کند. همچنین مدیریت حمل نردبام، چکشها و دیگر تجهیزات اطفای حریق فشار بیشتری را روی بدن آتشنشان وارد میکند.
بیماریهای قلبی: حملات قلبی سهم بالایی از مرگ و میر مرتبط با شغل را در میان آتشنشانان تشکیل میدهد. انجام کار سنگین در کنار شعله داغ آتش، قرار گرفتن در معرض مونوکسیدکربن خطرناک و دیگر استرسهای مرتبط با کار این خطر را افزایش میدهد. همچنین نداشتن فعالیت جسمی کافی، داشتن اضافه وزن و استعمال سیگار به نوبه خود این خطر را بیشتر میکند.
بیماریهای مزمن تنفسی: نیروهای آتشنشان در معرض خطرات تنفسی متعددی قرار دارند که میتواند موجب آسیب دیدگیهای دائمی ریوی شود.
هپاتیت B و C: نیروهای آتش نشان معمولا اولین نیروهای امدادی هستند که در محل حادثه حضور پیدا میکند و همین امر باعث میشود آنان در تماس با خون آلوده به ویروس هپاتیت B و C قرار گیرند.
آتش نشانی شغلی است که زندگی فرد را به خطر میاندازد و به همین دلیل لازم است نیروهای داوطلب پیش از شروع به کار تحت آموزشهای حرفهای قرار گیرند که این شامل آموزشهای اصلی اطفای حریق میشود. در این دورهها فرد داوطلب روشهای مقابله با حریق در شرایط تحت کنترل را آموزش میبیند تا در آتش سوزی حقیقی اقدامات مناسب را اجرایی کند.
همانطور که در بالا اشاره شد خطراتی در این حرفه وجود دارد که فرد علاقمند برای انتخاب شغل آتشنشانی ممکن است از برخی از آنها اطلاع نداشته باشد. این موارد با دستهبندی موضوعی به شرح زیر است:
خطرات تصادفی: این گونه خطرات از جمله تهدیدهایی به حساب میآیند که در حین عملیات امدادرسانی احتمال وقوع آنها برای تمامی آتشنشانها وجود دارد:
استنشاق هوای بسیار گرم
سقوط از ارتفاع
آسیب دیدگی ناشی از انفجار
خطرات جسمی: پیشگیری از وقوع این گونه خطرات در حین عملیات امدادرسانی مشکل است. استفاده از تجهیزات حفاظتی میتواند کمک کننده باشد با این وجود حذف یا پیش بینی برخی از این تهدیدها امکان پذیر نیست و شامل موارد زیر میشود:
1- سوختگی ۲- قرار گرفتن در معرض صدای بلند ۳- قرار گرفتن در معرض سرما در طول فصل زمستان یا عملیات نجات دریای
خطرات شیمیایی: در برخی حوادث همچون نشت مواد شیمیایی در بزرگراهها یا حتی وقوع آتش سوزی در کارخانه، مامور آتشنشانی در معرض مواد شیمیایی قرار میگیرد.
خطرات زیست شناختی: مقابله با خطرات زیست شناختی کمتر جزء وظایف نیروهای آتش نشان قرار میگیرد، اما آنان دورههای آموزشی مربوط به این تهدیدات را میگذرانند. خطرات زیست شناختی شامل قرار گرفتن در معرض بیماریهای واگیردار میشود.
خطرات ارگونومیک و روانی – اجتماعی: کار کردن به عنوان آتش نشان موجب استرس میشود. مشکلات روانی و احساسی شایع شامل استرس پس از سانحه و افسردگی میشود. همچنین خطرات ارگونومیک که به دلیل کشیدگی و فعالیت بیش از حد عضلات و ماهیچهها و همچنین حمل اجسام سنگین در طول انجام عملیات بوجود میآید.(ایسنا)