سلامت نیوز: انتظار عقلي ما از دولت احياي هامون است."زابل" با طوفانهاي شن هميشگي از سوي سازمان جهاني بهداشت به عنوان آلودهترين شهر دنيا انتخاب شده است. بيش از 200 روز طوفان شن و ماسه در سال در اين منطقه شرايط را به وضعي فوق بحراني رسانده است. بيآبي درياچه "هامون" از 20 سال قبل به اين طرف عامل اصلي اين طوفانهاست. خشكي هامون، فقر و بيكاري را در سيستان و بلوچستان به يك پديده عادي تبديل كرده است. در دهه 80 حدود 700 هزار نفر بر اثر مشكلات زيست محيطي از اين منطقه مهاجرت كردند. از درياچه پر آب هامون اكنون تنها يك بيابان 570 هزار هكتاري باقي مانده است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه روزان، مردم زابل سال هاست كه در ميان هوايي پر از شن و ماسه نفس ميكشند. شهرهاي ديگر ايران هم از جمله اهواز با اين پديده مواجه هستند و اعتراضشان را بارها شنيدهايد؛ اما در اين سالها هرگز صداي اعتراض و دادخواهي مردم محروم اين استان در رسانهها به خوبي منعكس نشد. حالا در مراسم "ثبت تالاب هامون بهعنوان ذخيرهگاه زيستكره" كه روز گذشته برگزار شد، استاندار سيستان و بلوچستان خطاب به "معصومه ابتكار" گفته است: «از اقتصاد و منبع توليد سخن نميگويم؛ امروز با تهديدي جدي مواجه هستيم كه متوجه سلامت انسان است؛ امروز از شما هوا ميخواهيم.»
#زابل_را_نجات_دهيم
انتخاب زابل به عنوان آلودهترين شهر جهان واكنشهاي زيادي را در فضاي مجازي برانگيخت. كاربران فضاي مجازي با هشتگهاي «#زابل_را_نجات_دهيم» و «#هموطنم_هوا_ندارد» خواستند صدايشان را به گوش مسئولاني كه همه اين سالها با كم محلي از كنار معضل بزرگ اين منطقه گذشتند، برسانند. يكي از اين پيامها تصويري از كودكان سيستان و بلوچستاني است كه خطاب به يكي از مسئولان ميگويند: "سلام آقاي رئيس جمهور! صداي ما را از آلودهترين شهر جهان ميشنويد." پيام ديگري هم هست كه به شعار دولت يازدهم اشاره ميكند و با درج عكسي از رئيس سازمان محيط زيست، در آن آمده است: "منتظر ابتكار دولت در موضوع آلودگي هوا هستيم."
طبق گزارش سازمان جهاني بهداشت، سالانه بيش از 7 ميليون نفر دچار مرگ زودرس ناشي از عواقب آلودگي هوا ميشوند. ذرات معلق و هواي آلوده باعث مشكلات تنفسي و سرطان ريه ميشود. سال قبل بيش از 150 روز مردم زابل در شرايط جوي ناسالم نفس كشيدند. زابل هوا ندارد و مردمانش در سكوت رسانهها و بي توجهي مسئولان به بيماريهاي پوستي و ريوي ناشي از گرد و غبار مبتلا ميشوند و قرباني آلودگي هوا ميشوند.
انتظار عقلي ما از دولت احياي هامون است
شرايط امنيتي استان سيستان و بلوچستان باعث شده تا حتي صداي محروميت اين استان كمتر به گوش بقيه مردم برسد و محروميت در سايه مسائل ديگر كمرنگ شود. علي اوسط هاشمي، استاندار سيستان و بلوچستان در مراسم رونمايي از لوح بينالمللي ثبت هامون، دليل آلودگي هواي زابل را خشكي هامون اعلام كرده است. خشكي هامون، زابل در ايران و نيمروز در افغانستان را به وضع بدي دچار كرده است. هاشمي با اشاره به اينكه هامون درگذشته تأمينكننده معيشت مردم ساكن در زابل و نيمروز بوده است، گفت: انتظار عقلي ما اراده دو دولت و ملت با پشتيباني از نهادهاي بينالمللي احياي هامون است.
بي توجهي دولت به تثبيت شنهاي روان
نمايندگان استان سيستان و بلوچستان هر از چندگاهي كه وضعيت آلودگي هواي منطقه بحراني ميشود، صداي اعتراضشان را به گوش مجلسيان ميرسانند كه معمولا هم جوابي نميگيرند. سيد باقر حسيني، نماينده مردم زابل در مجلس بعد از انتخاب زابل به عنوان آلودهترين شهر جهان، اين خبر را تاييد كرد و گفته است: "طي 4 سال گذشته بارها از تريبون قوه مقننه اين موضوع به مسئولان دولتي تاكيد شد كه براي كاهش آلودگيهاي زابل تدابير ويژه اتخاذ كنند، اما به اين موضوع هيچ ترتيب اثري داده نشد. به گفته وي در سفر استاني دولت در سال 93 به اين استان مقرر شد شنهاي روان هزار هكتار از اراضي سيستان تثبيت شود؛ اما از آن سال تا امروز حتي يك هكتار شن هم در منطقه تثبيت نشده است.
قول سازمان ملل براي نجات هامون
گري لوئيس، نماينده ارشد سازمان ملل در مراسم رونمايي از "لوح بينالمللي ثبت تالاب هامون به عنوان ذخيره گاه زيست كره"، گفته است: سازمان ملل اجازه نميدهد هامون از بين برود. وي اين قول را در حالي داده كه از سال 1900 تا به حال از هر 10 تالاب 6 تالاب از بين رفته است. وي در ميان صحبتهايش به تعدادي از حاضرين در جلسه اشاره ميكند كه ماسك بر صورت داشتند و آن را نشانهاي از وجود پديده ريزگردها در اين شهر دانست. با ثبت هامون به عنوان ذخيرهگاه زيست كره از اين به بعد، اكوسيستم اين تالاب در چارچوب قوانين و همكاريهاي بينالمللي و زير نظر يونسكو خواهد بود؛ نظارتي كه شايد بتواند مشكلات بين ايران و افغانستان را براي احياي هامون برطرف كند.