مین‌های خفته در١٤٠٠ هکتار از اراضی کردستان

هنوز در وسعت ١٤٠٠ هکتار از اراضی آلوده کردستان، مین‌ها‌ی خفته در دل خاک برای زخمی کردن و قبض روح زندگی شهروندان استان «خمیازه انفجار» می‌کشند که امید می‌رود با اهتمام دولت تدبیر این قاتل‌های خشن زیست مردم کرد، خاموش شوند.
 
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه شهروند، معاون سیاسی، امنیتی استانداری کردستان در جلسه جایزه انجمن ماف با شعار جهانی عاری از مین به تصریح از آسیب‌های مین در کمین زندگی کردها سخن گفت و افزود: تا زمانی که جنگ‌طلبان در خاورمیانه جولان دهند، این شعار رنگ واقعیت به خود نمی‌گیرد.
 
 
به گفته «علیرضا آشناگر» ١٥٠‌هزار هکتار از زمین‌های کردستان معادل ١٤‌درصد از مرزهای مشترک استان کردستان با کشور عراق آلوده به مین بود که برای پاکسازی و مین‌روبی این وسعت از اراضی آلوده، ١١٠ نفر جانباز و شماری نیز از مین‌روبان برای بازگشت آرامش و آسایش زندگی مردمان کرد شهید شدند.
او شهرهای مریوان، سروآباد، بانه و سقز را از آلوده‌ترین شهرهای آلوده به مین بعد از پایان جنگ تحمیلی عنوان کرد و افزود: بررسی‌ها نشان می‌دهد که کاشت مین تا عمق شهرهای سنندج وکامیاران پیشروی کرده است. این مقام سیاسی، امنیتی دولت تدبیر با امید از اهتمام دولت برای پاکسازی مناطق آلوده به مین خبر داد و گفت: شرایط توپوگرافی کردستان همت مین‌روبان را سخت و هزینه‌های برچیدن مین از متن و بطن زندگی شهروندان کردستانی را دوچندان می‌کند.
به گفته او از وسعت ١٥٠هزار هکتاری زمین‌های آلوده به مین، ١٤٨‌هزار و ٦٠٠ هکتار از ‌سال ١٣٦٩ تاکنون پاکسازی شده و تنها ١٤٠٠ هکتار هنوز آلوده به قاتل خاموش مین است.
 
 
آشناگر حداقل هزینه خنثی‌سازی هر قبضه مین را ١٠٠‌میلیون ریال عنوان کرد و افزود: برای پاکسازی ١٤٠٠ هکتار زمین آلوده به مین، بیش از ١٥‌میلیارد تومان اعتبار نیاز است. به گفته او در وسعت ٥٠٠ هکتار از اراضی آلوده کردستان عمق حفاری برای خنثی‌سازی یک قبضه مین از ٦ متر تجاوز می‌کند که هزینه مین‌روبی در این مناطق ویژه را افزایش می‌دهد.
این مقام امنیتی می‌گوید: از‌ سال ٦٩ تا٧٦ با همت مین‌روبان لشکر ٢٨ کردستان ٣٦٠ پایگاه در سطح یک‌ونیم هکتار پاکسازی شد و بعد از واگذاری عملیات مین‌روبی به اداره امور مرزی وزارت کشور، یک‌هزار و ١٢٠ پایگاه از خطر انفجار مین پاک شد.
به گفته او از ‌سال ٨٨ تاکنون نیز یک‌هزار و٥٥٨ پایگاه پاکسازی شده است و امید می‌رود با تامین اعتبار مورد نیاز، مناطق آلوده کردستان از استرس خسارت جانی و مالی مین رهایی یابد و کردستان به سرزمین عاری از مین تبدیل شود. این مقام سیاسی تصریح کرد که پس از پایان جنگ تحمیلی، چهار میلیون و٢٠٠ هکتار از سطح اراضی استان‌های غرب کشور به‌ویژه مناطق کردنشین آلوده به مین بود که استان ایلام با یک‌میلیون و٧٠٠ هکتار از استان‌های در صدر آلودگی به مین قرارداشت.
 
 
به گفته او استان خوزستان با یک‌میلیون و٥٠٠ هکتار، کرمانشاه با ٧٠٠هزار هکتار، کردستان با ١٥٠هزار هکتار وآذربایجان غربی با ١٥٠هزار هکتار از دیگر استان‌های آلوده در مناطق کردنشین بود. آشناگر افزود: میزان آلودگی استان کردستان به مین در مقایسه با استان‌های آلوده مرزی مذکور ٣درصد است که از حیث وسعت آلودگی در وضع مطلوب قرار داریم. او فقدان نقشه کامل کاشت مین، توپوگرافی نامناسب و صعب‌العبور، پوشش گیاهی، بارندگی و رانش مین را از مشکلات معضل پاکسازی مین‌روبان در کردستان عنوان کرد و افزود: خوشبختانه امروزه نقشه کاشت مین‌های دوران جنگ تحمیلی در استان‌های مناطق مرزی به دست آمده است که این نوید خوبی برای پاکسازی کامل و برپایی جشن جهان عاری از مین در استان‌های آلوده کشور است.
 
 
جنگ‌افروزی خاورمیانه میدانی برای حیات مین‌ها
رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کردستان که خود زمانی مسئولیت مین‌روبی و پاکسازی مناطق آلوده به مین را در استان برعهده داشته است از خاطرات تراژیک انفجار مین بر سیمای کودکی و کودکان زخم‌خورده مین در روستا‌های مرزی کردستان سخن گفت. «بهرام نصراللهی‌زاده» معتقد است زمانی که شعله‌های جنگ در خاورمیانه فروزان است، جهان عاری از مین و خشونت به پایان نخواهد رسید.
او جنگ را پدیده اجتماعی توصیف کرد و افزود: شماری از کشاورزان سال‌هاست جرأت و شهامت ورود به زمین‌های زراعی آلوده به مین را ندارند و از دوردست‌ها با حسرت به بایر بودن تنها منبع حیات اقتصادی‌شان چشم دوخته‌اند.
این مقام دولتی به مسئولیت‌های اخلاقی و اجتماعی دولت در مقابل قربانیان مین اشاره کرد و گفت: تسکین درد‌وآلام مصدومان و قربانیان مین با مادیات جبران نخواهد شد؛ چون ترکش‌های مین روح معنوی قربانیان را نشانه رفته است.
او دولت را کارگزار خوبی برای انجام شماری از فعالیت‌های خدماتی ندانست و گفت: تشکل‌های مردم‌نهاد همسو با دولت باید در روان‌درمانی قربانیان در پروسه زندگی همت کنند و نظام سیاسی دولت نیز تسهیل‌گر وکمک‌رسان باشد. او با تاکید بر این‌که غنچه‌های توسعه باید در بهار ٩٥ در گلستان کردستان شکوفه زند، گفت: کردستان با تدبیر دولت امید در مسیر توسعه گام برمی‌دارد.
او ابراز امیدواری کرد که با پاکسازی صددرصدی زمین‌های آلوده، امید کشت زمین‌های کشاورزی به کشاورزان ناامید مرزی بازگردد و دیگر هیچ کشاورزی با حسرت به زمین‌های بایر با محصول مین نگاه نکند.
 
 
ایران دومین کشورآلوده به مین
چهره برجسته و نام‌آوازه دانش‌آموخته حقوق بین‌الملل در این جلسه مصر را با ٢٣‌میلیون و ایران را با ١٦‌میلیون مین کاشته شده در زمین از آلوده‌ترین کشورهای جهان به لحاظ تعداد مین توصیف کرد و افزود: کشورهای آنگولا با ١٠ میلیون، افغانستان ١٠‌میلیون و سومالی با یک‌میلیون مین از دیگر کشورهای آلوده جهان هستند. دکتر «ستار عزیزی» به نقش کنوانسیون اوتاوا در ممنوعیت استفاده، ذخیره‌سازی، تولید، انتقال مین‌های ضد نفر و نابودی آنها اشاره کرد و افزود: متاسفانه تاکنون١٦٢ کشور به عضویت این کنوانسیون درآمده‌اند و ٣٥ کشور تمایلی به عضویت نشان نمی‌دهند.
به گفته او کشور‌های ایران، هند و پاکستان تاکنون به عضویت این کنوانسیون در نیامده‌اند؛ درحالی‌که عراق و کویت عضو کنوانسیون اوتاوا هستند. این حقوقدان می‌گوید: از ١٩ کشور منطقه خاورمیانه که از مهم‌ترین مناطق جغرافیای سیاسی جهان است، تنها هشت کشور عضو کنوانسیون اتاوا هستند و١١ کشور تاکنون به عضویت اتاوا تمایلی نشان نداده‌اند که این مایه تاسف است. او گفت: به گزارش کمپین بین‌المللی ممنوعیت استفاده از مین، ٥٠ دولت در جهان در تولید مین فعال بودند که هم اکنون به ١١ دولت کاهش یافته است.
 
 
به گفته او کشورهای هند، میانمار، پاکستان و کره‌جنوبی ازجمله کشورهای تولیده‌کننده اصلی مین در هستند که امید می‌رود با فعالیت کنوانسیون اتاوا میل به تولید در این کشور‌ها نیز کاهش یابد. عزیزی با اعلام این‌که کشورهای کره‌شمالی، سوریه و میانمار در چند ‌سال گذشته از مین استفاده کرده‌اند، افزود: کشورهای ترکیه، یمن و اوکراین نیز باوجود عضویت در کنوانسیون در ‌سال ٢٠٠٨، متهم به استفاده از مین شدند که بررسی‌های کمپین این اتهام‌ها که در میزان استفاده بزرگنمایی شده بود را رد کرد. به گفته این حقوقدان از زمان فعالیت کنوانسیون اوتاوا ١٥٧ کشور ٤٨‌میلیون مین ذخیره شده در انبارهای خود را خنثی و منهدم کرده‌اند و ٧٢ کشور نیز اعلام کرده‌اند که به دلیل مسائل آموزشی شماری از مین‌ها را در انبارها همچنان ذخیره کرده‌اند.
او می‌گوید: بررسی‌ها نشان می‌دهد که کشور‌های ترکیه و بنگلادش به بهانه مسائل آموزشی بیش از ١٢‌هزار قبضه مین را کنار گذاشته‌اند که امیدواریم از این قاتل خاموش هرگز به غیر از مسائل آموزشی استفاده نشود.
 
 
انتقاد هنرمند کردستان از ماف
دکتر «قطب‌الدین صادقی» کارگردان و دانش‌آموخته هنر تئاتر در این جلسه از رویکرد وکارکردهای برگزاری جایزه موسسه ماف در روز جهانی عاری از مین انتقاد کرد و گفت: مسئولان این تشکل غیر دولتی باید با درد‌ورنج‌های همزیستی اجباری مردمان روستاهای مناطق مرزی کردستان ایران و اقلیم کردستان عراق زندگی کنند. این هنرمند کردستانی پخش کلیپ‌های زیبایی‌شناسانه و پوشاندن لباس‌های ورزشی رنگارنگ به تن کودکان و جوانان خسته و به تصویر کشیدن فضا‌های زیبای صوری را اقدامی غیر کارشناسی خواند و از عدم پخش فیلم مستند اجتماعی زندگی مرزنشینان با مین در این جلسه انتقاد کرد. صادقی به نشانه اعتراض از عدم پخش فیلم مستندش سالن را ترک گفت که هم‌صدا با این حرکت اعتراضی بیش از ٥٠ نفر از حاضران در جلسه سالن را ترک کردند. موسسه ماف ازجمله تشکل‌های فعال غیردولتی و غیرانتفاعی در کردستان در زمینه آگاه‌سازی و آموزش جامعه هدف است که به گفته «فرشاد محمدی» دبیر این موسسه در ١١‌سال گذشته به مردم ١١٠ روستای کردستان آموزش داده شده است.
 
 


اخباراخبار hseاخبار سلامت ایمنی بهداشت محیط زیستمین‌های خفته در١٤٠٠ هکتار از اراضی کردستان


نام *

دیدگاه شما *

  برای ارسال دیدگاه بدون نیاز به تایید، ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.

  دیدگاه‌ها

هیچ نظری ثبت نشده است. اولین نظر را شما بدهید.

9008

تعداد اعضا

4159

بازدید امروز

20678

بازدید دیروز

7

متخصصین آنلاین

7894

میهمان آنلاین

25369796

کل بازدیدها

تماس با ما

نام *

ایمیل *

متن پیام *

ارسال

نرم افزار اندروید سایت

مجوزها

logo-samandehi
مرجع متخصصان سلامت ایمنی و محیط زیست HSEEXPERT Copyright © 2011- "HSEEXPERT.com" . All rights reserved. Designed by TAMDATA