روزنامه جهان صنعت نوشت: مسعود نصرآزادانی در همایش هفته ایمنی در حملونقل ریلی با اشاره به اهمیت رعایت اصول ایمنی در دوره ساخت و بهرهبرداری پروژههای ریلی، اظهار داشت: در حال حاضر بیش از چهار هزار و 700 کیلومتر راهآهن در دست اجراست. طراحی سازهها و بررسی پایداری آنها یکی از مقولههای مهم و قابل توجه در پروژههای ریلی است و از آنجا که ایران روی کمربند زلزله قرار دارد و ریسکها و تهدیدهای مختلف طبیعی پروژهها را تهدید میکند، تحلیل پایداری سازههای تونلها و پلها، ایستگاهها در حین اجرا و زمان بهرهبرداری، نیاز به توجه بیشتری دارد.
وی افزود: 33 طرح راهآهن در گستره کشور پراکنده شده است که در معرض انواع تهدیدها و ریسکها قرار دارند و در این زمینه توجه به جانمایی ایستگاهها، محل تخلیه و بارگیری، بررسی و جانمایی خطوطی که کالاهای خطرناک حمل میکنند و توجه به موقعیت شهری و مسکونی حاشیه محورها همگی از مواردی است که در طراحی و اجرای خطوط ریلی باید مورد توجه قرار گیرد و رعایت ایمنی در آنها در شرایط عمومی قراردادها ذکر شود.
نصرآزادانی بیان کرد: همه توان علمی، اجرایی و امکانات را بسیج خواهیم کرد تا بتوانیم از پروژهها و سرمایههای انسانی مستقر در کارگاهها صیانت کنیم و تجربه ثابت کرده است که 98 درصد موارد حوادث مرتبط با پرسنل پروژهها، قابل مدیریت و پیشگیری است.
در ادامه مدیرعامل راهآهن با بیان اینکه هنوز مدل جامعی برای ارزیابی ایمنی در راهآهن نداریم، از اجرای سیستم کنترل اتوماتیک قطار در همه ایستگاههای راهآهن کشور طی سال ۹۵ خبر داد.
محسن پورسیدآقایی اظهار داشت: اهمیت ایمنی در سیستم حملونقل ریلی بر همگان واضح است و ما در راهآهن به هیچ عنوان به دنبال افزایش عملکرد و جابهجاییها در صورت نبود ایمنی نیستیم.وی افزود: ما بین ریسک افزایش عملکرد و افزایش سانحه، ایمنی را انتخاب میکنیم هرچند آمار و عملکرد را از دست بدهیم. اگر ایمنی به خطر بیفتد هر میزان جابهجایی و عملکرد در راهآهن ارزشی ندارد و آنچه در بلندمدت برای راهآهن مزیت جدی محسوب میشود، ایمنی است؛ ایمنی اصل ثابت تصمیمات است و پس از آن ارتقای بهرهوری و عملکرد در جایگاههای بعدی قرار دارد.وی ادامه داد: از گذشته 28 بهمنماه در راهآهن روز بدون سانحه نامگذاری شده که به تازگی این را به هفته ایمنی حملونقل ریلی تعمیم دادهایم.پورسید آقایی اظهار داشت: اگر چنین برنامههایی نهادینه شود قطعا مقوله ایمنی در تمام روزهای سال تامین میشود.
وی اجرای ATC خطآهن تهران- مشهد را یکی از مصادیق ارتقای ایمنی ریلی برشمرد و گفت: ATC راهآهن بافق- بندرعباس در حال اجراست و تا پایان سال بخش عمده این پروژه به پایان میرسد.مدیرعامل راهآهن ادامه داد: در سال 95 سیستم کنترل اتوماتیک قطار در همه ایستگاههای کشور اجرا میشود و هیچ قطاری امکان ورود به ایستگاه با سرعت غیرمجاز را نخواهد داشت.
معاون وزیر راهوشهرسازی با بیان اینکه اصولا ایرانیان ریسکپذیری بالایی دارند، گفت: افرادی که با جان مردم سر و کار دارند باید منضبط و محافظهکار باشند؛ در شغل لکوموتیورانی ما لکوموتیوران جسور و شجاع نمیخواهیم بلکه لکوموتیوران منضبط نیاز داریم تا امکان ریسک کاهش یابد.
پورسیدآقایی با تاکید بر اینکه فرهنگ ایمنی یعنی فرهنگ کاهش ریسک اظهار داشت: در موضوع جذب خلبانان ناوگان مسافری نیز هیچ خلبان شجاعی استخدام نمیشود زیرا خلبان ناوگان مسافری باید بر خلاف خلبان ناوگان هوایی جنگی محافظهکار باشد.
مدیرعامل راهآهن افزود: در راستای ارتقای ایمنی سیر باید تقاطعهای همسطح ایمنسازی شده و خدمات منظم بر آنها اجرا شود، مردم به ناچار باید از خطوط ریلی عبور کنند زیرا ممکن است این خط آهن بین روستا و راضی کشاورزی یک گسستگی ایجاد کند، نباید عبور مردم را ممنوع کرد بلکه باید در خطوط ریلی تقاطعهای همسطح بتونی با علایم هشداردهنده کافی داشته باشیم.وی اظهار داشت: متاسفانه هنوز به مدلی جامع دست نیافتهایم که در ایمنی حملونقل ریلی جامعنگر باشد و همه ابعاد را مدنظر قرار دهد.
مدیرعامل راهآهن بیان کرد: برخی نواحی راهآهن آبستن سانحه هستند و ما هنوز مدل جامعی برای ارزیابی ایمنی در راهآهن نداریم اما باید امروز گام اول را برداشته و نواحی اول، دوم و سوم را از نظر ایمنی تعیین کنیم و سپس این را توسعه دهیم.پورسیدآقایی افزود: امیدواریم سال آینده مدلی که ایمنی را در نواحی تعریف میکند، کاملتر باشد.
وی افزود: بیش از 5/3 درصد تولید ناخالص داخلی کشور در تصادفات برونشهری از دست میرود و این رقم بسیار بالایی است.