به گزارش سلامت نیوز، روزنامه قانون در ادامه نوشت: اخیرا نیز که هیات دولت در مصوبهای، به ساختمانهای دولتی و عمومی اجازه داده تا پذیرای نصب کلهای مخابراتی در تهران باشند، اين امر روند نصب دکلها را در شهر تشدید میکند و این در حالی است که مرجع متولی بررسی و تایید نصب این دکلها که طبق قانون بايد شرکت ارتباطات مشترک شهر باشد، نادیده گرفته شده تا فضا برای جولان بیشتر اپراتورها مهیا شود. از سال ۱۳۸۶ به منظور تعامل با اپراتورها، مقرر شد شرکت ارتباطات مشترک شهر در فضاهای شهری به اپراتورها کمک کند تا بتوانند شبکههایشان را راه اندازی کنند.
آن زمان، سه اپراتور تلفن همراه از مدیریت شهری تهران و سلیمانی وزیر وقت ارتباطات، خواستند به اپراتورها برای نصب استاندارد دکلها در شهر کمک شود. از این رو، شرکت ارتباطات مشترک شهر برای بررسی روند اعطای مجوز به دکلهای مخابراتی ایجاد شد تا ضوابطی را برای نصب دکلها تعیین و اجرا کند. اما اکنون «علیرضا اردوبادی» مدیرعامل این شرکت از تخلفات اپراتورهای تلفن همراه در تهران سخن میگوید که لزوم توجه جدیتر مسئولان به رعایت قوانین و محدودیتهای نصب دکلهای مخابراتی را دوچندان کرده است:
دکلهای غیرقانونی در تهران
مدیرعامل شرکت ارتباطات مشترک شهر با بیان اینکه «نصب مخفیانه دکلهای مخابراتی غیر مجاز در شهر تهران تداوم دارد» میگوید: این دکلهایی که اکنون جمع آوری میشود، هم دکلهای غیراستاندارد قبلی و هم دکلهای غیرمجازی است که جدیدا نصب میشود.
وی در پاسخ به چرایی نصب دکلهاي مخفیانه در سطح شهر تهران و اینکه مگر برای دریافت مجوز نصب دکل، مشکلی وجود دارد؟ اظهار میدارد: مشکلی برای نصب دکلهای استاندارد در تهران وجود ندارد و شهرداری مجوز به دکلهای استاندارد را میدهد، اما همچنان اپراتورها، دکل غیرمجاز نصب میکنند. یکی از دلایل نصب دکلهای مخفیانه غیر مجاز، اصرار اپراتورها بر نصب دکل بدون رعایت استانداردها و ضوابط قانونی است. یعنی محل مورد نظر اپراتورها برای نصب دکل با استانداردهامغایرت دارد و وقتی نمیتوانند مجوز دریافت کنند، اقدام به نصب مخفیانه میکنند. یکی دیگر از این دلایل نیز درخواستهای پیاپی اپراتورها برای نصب دکل بدون توجه به ظرفیتهای شهر تهران است. مدیر عامل شرکت ارتباطات مشترک شهر با بیان اینکه اکنون هفت تا هشت هزار دکل در شهر تهران وجود دارد، اظهار میدارد: از این تعداد، بیش از سه هزار و ۵۰۰ دکل مربوط به اپراتورهای تلفن همراه و مابقی مربوط به سرویسهای ICP، فروشگاههای زنجیرهای، نهادهای عمومی و... است. اردوبادی با طرح این سوال که «یک اپراتور برای فعالیت در تهران به چه تعداد دکل نیاز دارد؟» تاکید میکند: این موضوع همواره به عنوان یک چالش جدی مطرح بوده و پاسخ ندادن به آن زمینه ساز بروز مشکلات دکلها در تهران شده است. به عنوان مثال، هر سال اپراتور میگوید ۵۰۰ مجوز دکل میخواهد، این درخواست به کارگروه ارسال و در آنجا کار کارشناسی میشود. در نهایت نیز ۲۰ یا ۳۰ درخواست مورد موافقت قرار میگیرد اما اپراتورها برای مابقی اقدام به نصب غیر قانونی و مخفیانه میکنند.
تشدید برخورد با دکلهای غیر مجاز
وی با بیان اینکه برخورد با دکلهای مخابراتی غیر مجاز در تهران شدت بیشتری گرفته است، میافزاید: امسال و برای یک اپراتور تلفن همراه، تاکنون ۵۶ دکل غیرمجاز نصب شده که با آنها برخورد شده است، چرا که باید درخواست نصب دکل به کارگروه داده شود و سازمان محیط زیست، وزارت بهداشت و... نظرهای خودشان را ارائه دهند. اگر این دکل قرار است روی ساختمان باشد، یک مهندس ناظر که مجوز سازمان نظام مهندسی را دارد باید این سازه را تایید کند و برای این ساختمان که قرار است نصب شود حتما باید تاییدیه استحکام بنا بدهد، همه این مراحل باید طی شود که بتوان یک مجوز نصب دکل گرفت و در غیر این صورت غیر قانونی است و با آن برخورد میشود. وی درباره چگونگی برخورد با این دکلهای غیر مجاز توضیح میدهد: در مرحله اول اخطار به مالک و اپراتور داده میشود و تا سه مرحله نیز ادامه مییابد. در صورت بیتوجهی، برای دکلها تشکیل پرونده شده و به کمیسیون ماده 100 شهرداری ارسال میشود و آنجا پس از بررسی، دستور قلع و قمع به دلیل عدم مجوز میدهند.
تاثیر دکلها بر سلامت شهر
در سالهای اخیر، بحث آسیبهای دکلهای مخابراتی و نویز و پارازیتهایی که از آنها فرستاده شده و بر سلامت شهروندان تاثیر میگذارد، بسیار مطرح شده و تعدد دکلهای مخابراتی، نگرانیهای این حوزه را افزایش داده است. از تاثیر فرکانسهای مخابراتی بر زنان باردار گرفته تا تشدید میزان ابتلا به سرطان، بارها مطرح شده و اگر چه مراجع بهداشتی هنوز تاثیر این فرکانسها بر سلامت شهروندان را تایید نکردهاند، اما همواره به عنوان یک دغدغه جدی مطرح شده است.
مدیرعامل شرکت ارتباطات مشترک شهر درباره اینکه افزایش دکلهای مخابراتی غیرمجاز در پایتخت چه آسیبهایی را میتواند به همراه داشته باشد، میگوید: دکل غیرمجاز یعنی دکل فقط روی صفحه ستون بنا شده است و استحکام ساختمان محل نصب اصلا مشخص نیست. اگر یک اتفاق غیرمنتظره در شهر رخ دهد، دستگاههای امداد رسان برای اینکه به محل وقوع حادثه برسند باید جرثقيلی داشته باشند که دکلها را جمع آوری کنند و این در شرایطی است که دکلهای ۷۰۰ تا هزار و ۵۰۰ کیلویی به راحتی قابل انتقال نیستند. از سویی، در بعضی از ساختمانهای خصوصی، دکل در یک گوشه از پشت بام نصب میشود و وزن دکل فقط به یک صفحه ستون فشار میآورد و آسیبهای جدی به همراه دارد.
در مورد اثرات تشعشعات این دکلها نیز وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت مردم همواره بحث داشته است. وی با بیان اینکه «یکی از مراکز حساس جامعه، بیمارستان هاست چرا که تشعشعات این دکلها میتواندروی دستگاههای رادیولوژی و دستگاه ایکس ری تاثیر بگذارد» تصریح میکند: به همین دلیل این دکلها در اطراف بیمارستانها نباید نصب شود اما این مقررات هیچگاه رعایت نمیشود و بعضا خود بیمارستانها خواهان نصب دکل بودهاند. اکنون در برخی از موارد غیر قانونی دکلها، اپراتورها با خود بیمارستان هماهنگ میکنند و در بیمارستان دکل نصب میشود! به طور مثال، اکنون در بیمارستان فیروزگر و حیاط کلینیک، دکل مخابراتی نصب شده است! مدیرعامل شرکت ارتباطات مشترک شهر در پاسخ به این سوال که «چگونه است که کارشناس وزارت بهداشت نصب دکل را مغایر با استانداردها میداند اما بعد دکلی در خود بیمارستان نصب میشود؟» میافزاید: دلیلش مشخص نیست، حتی طبق استعلامی که گرفتیم بیمارستان برای این کار، از وزارت بهداشت مجوز گرفته است.
ظرفیت تهران برای نصب دکلها مشخص شود
وی درباره اینکه اپراتورهای تلفن همراه، در نصب دکلهای قانونی آیا تمام ضوابط را رعایت میکنند یا خیر؟ تصریح میکند: مواردی را که ما در مجوزها تعیین میکنیم، آنها رعایت میکنند. مثلا برروی یک ساختمان اگر یک دکل اینترنتی میخواهد نصب شود، اعلام میکنیم که به هیچ عنوان طول ارتفاع دکل نباید بیش از مساحت پشت بام باشد، چراکه اگر هوا طوفانی شد، دکل برروی پشت بام بیفتد نه در خیابان و پیاده رو که باعث صدمه زدن به مردم شود. اردوبادی درباره اینکه آیا مطالعهای شده است که شهر تهران با وسعت ۷۵۰ کیلومتری به چه تعداد دکل مخابراتی نیاز دارد؟ اظهار میدارد: سازمانی که مجوز بهره برداری به اپراتورها را میدهد، باید مشخص کند که اپراتورها برای اینکه شبکه را لانچ کنند چه تعداد دکل نیاز دارند. سپس شهرداری به مکان یابی برای نصب دکلها مطابق ضوابط پرداخته و بیش از ظرفیت شهر نیز دکلی نصب نشود و این در حالی است که شرایط، اکنون اینگونه نیست. در شهر تهران، تقریبا حدود ۲ هزار دکل مربوط به همراه اول، حدود هزار و ۵۰۰ دکل برای ایرانسل و تقریبا ۳۰۰ دکل نیز در اختیار رایتل است که در آنها هم دکل مجاز و هم غیر مجاز وجود دارد. اکنون خیلی از اپراتورها به مالک ساختمانهای شهر پیشنهاد میدهند که آنتن نصب کنند مبلغی را هم به عنوان اجاره به ساکنان ساختمان پرداخت میکنند؛ از یک طرف آنتن دهی موبایل تقویت میشود ولي از طرف دیگر سود مالی هم برایشان دارد. متاسفانه اپراتورها چنین پیشنهادهایی را میدهند و حتی به مالک تاکید میکنند با شهرداری مساعدت نداشته باشند و اجازه ورود به ساختمان را ندهند.
سلامت نیوز: تهراني ها زير سايه دكل هاي غير مجاز/اخذ مجوز از وزات بهداشت برای نصب دکل در بیمارستان!