تهران- معاون ساخت و نگهداری راه های روستایی وزرات راه و شهرسازی گفت:به منظور ارزیابی درست از روند كارهای انجام شده در توسعه شبكه راه های روستایی شاخص راه ایمن تعریف می شود.
سید حسین میرشفیع روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: با انجام كارهای مطالعاتی گسترده شاخص های متعددی مد نظر قرار داده و براساس این شاخص ها عدد ایمنی راه روستایی را مشخص خواهیم كرد.
وی میزان برخورداری محورها از علایم راهنمایی و رانندگی، ایمنی تقاطع ها، ایمنی نقاط هندسی و طراحی هندسی راه، وضعیت رویه راه ،حریم و شانه راه را به عنوان شاخص های اساسی در تعیین عدد ایمنی راه ها ذكر كرد.
وی افزود: با احتساب میزان برخورداری راه های روستایی از شاخص های مورد نیاز ،مشخص می گردد كه عدد ایمنی هر كیلومتر راه روستایی و سرجمع برخورداری مناطق مختلف كشور از راه ایمن چه میزان است .
این مقام مسئول در باره اهمیت تعیین عدد ایمنی در راه های روستایی گفت:این اقدام به ما كمك می كند تا ضمن ارزیابی از فرایند فعالیت های انجام شده جایگاه فعلی و چشم انداز آینده را مشخص كرده و در اختصاص بودجه بر اساس معیارهای عینی گام برداریم.
** سرعت سیر در جاده های روستایی 60 كیلومتر در ساعت است
معاون ساخت و نگهداری راه های روستایی وزیر راه وشهرسازی همچنین درباره میزان تصادفات جاده ای و تلفات ناشی از آن گفت:عوامل انسانی، افزایش حجم تردد از جمله این عوامل است اما با وجود این عوامل تلفات در جاده های روستایی در سال جاری كاهش یافته است.
وی ابراز امیدواری كرد: تا پایان سال جاری روند به نحوی ادامه یابد كه 10 درصد كاهش تلفات محقق شود.
میرشفیع با بیان اینكه مرجع اعلام آمار تلفات جاده ای پزشك قانونی است ، تصریح كرد : نكته مهم این است كه باید روی فرهنگ تردد در این محورها كار بیشتری انجام شود چراكه این راه ها با مشخصات هندسی پایین تری طراحی شده و سرعت در راه های روستایی حداكثر 60 كیلومتر است.
معاون ساخت و نگهداری راه های روستایی وزیر راه وشهرسازی در مورد مشخصات راه های روستایی و عرض آن گفت: عرض راه روستایی درجه یك هفت متر است كه از این میزان 5.5 متر باید آسفالت باشد.
** طول راه های روستایی كمتر می شود
میرشفیع با اشاره به توسعه برخی مناطق روستایی و تبدیل آن به شهر اظهار داشت: بسیاری از راه های روستایی در حال حاضر كارایی منطقه ای پیدا كرده و ارتباط بین شهری را برقرار می سازد و یا میزان تردد در آنها به حدی هست كه مشخصات راه های روستایی برای آن مصداق پیدا نمی كند .
وی ادامه داد: به مرور زمان و متناسب با حجم ترافیك در این محورها،باید از شبكه راه های روستایی حذف و به شبكه راه های فرعی اضافه شود .
میرشفیع در عین حال گفت: این كار از طریق تعاملات بین معاون راه روستایی و سازمان راهداری است و باید دید در كجا این ظرفیت وجود دارد تا بخشی از این محورها از راههای روستایی حذف شود.
**برای تحویل زیرسازی پروژه ها كمیسیون تحویل تشكیل شده است
معاون ساخت و نگهداری راه های روستایی درباره برنامه های وزارت راه و شهرسازی برای ارتقای كیفیت پروژه های راه های روستایی گفت: با وجود كارهای متنوعی كه در این زمینه انجام شده ، اما خروجی آن دلخواه نبوده است
وی با اشاره به ضرورت ارتقای نیروهای شاغل در توسعه شبكه راه های روستایی افزود:درزمان حاضر در زمینه كیفیت زیرسازی و آسفالت به صورت عملیاتی اقدامات كارشناسی انجام شده و تلاش ها برآن است تا ضعف های ساختاری برطرف شود.
منبع:سایت ایمنی