به گزارش خبرنگار «محیط زیست» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، خداکرم جلالی در مراسم دومین روز منابع طبیعی، فرهنگ و رسانه ها، با تاکید بر این که فرهنگ منابع طبیعی باید به فرهنگ عمومی تبدیل شود، افزود: موضوع آب، خاک، هوا و پوشش گیاهی مجموعه ای به هم پیوسته است که برای مدیریت مطلوب باید به صورت جامع مدیران سرزمین، مسایل اقتصادی و اجتماعی را در کنار هم دید.
وی با تاکید بر این که فقرعامل تخریب سرزمین است، خاطرنشان کرد: تخریب سرزمین نیز فقر به دنبال می آورد و یکی از مشکلات این موضوع نگاه انتزاعی و بخشی نگری در مدیریت سرزمین است.رییس سازمان جنگلها ادامه داد: در حوزه دریاچه ارومیه باید کلیه مسایل حوزه آبخیز را مد نظر قرار داد. همچنین در حوزه رودخانه زاینده رود باید مسایل بالادست و پایین دست را در نظر گرفت.جلالی با بیان اینکه برخی از بهرهبرداریهای نامناسب که براساس هدف مشخصی انجام نمیشود، مشکلاتی را ایجاد میکند، افزود: ما درخصوص آبخانها بهرهبرداریهایی متفاوت با ظرفیت موجود داریم که این خود مشکلاتی را ایجاد میکند.
تنها 30 سد ارزیابی زیستمحیطی دارد
جلالی در ادامه یادآور شد: برای بیش از 90 سدی که در کشور وجود دارد، تنها 30 سد ارزیابی زیستمحیطی دارد و این نشان میدهد که جامعهنگری برای احداث سد وجود نداشته است و در این خصوص همه ما مسئول هستیم.
وی با تاکید بر اینکه مسائل منابع طبیعی از مسائل آب، خاک و هوا جدا نیست، گفت: نمیتوانیم با یک نگاه انتزاعی مدیریت کنیم؛ بلکه باید برای ابعاد مختلف مسائل برنامهریزی داشته باشیم و به صورت ریشهای موضوعات را مورد توجه قرار دهیم. وقتی تالابی خشک میشود ما یک مرکز تولید گرد و غبار ساختهایم و طبیعی است که مشکلات دیگر را نیز به وجود میآورد.
رییس سازمان جنگلها به مساله آب و بحران آب به عنوان یک موضوع مهم و اساسی اشاره کرد و ادامه داد: امروز برای تامین منابع آب کشور راهی موثر جز آبخیزداری و آبخانداری وجود ندارد.
جلالی همچنین با اشاره به شوری و قلیایی شدن آبهای زیرزمینی افزود: این موضوع باعث میشود که منابع آبهای زیرزمینی از حیز انتفاع خارج شود و این موضوع مهمی است اما چون دیده نمیشود، به آن توجه نمیکنیم.
وی با تاکید بر اینکه مجلس و دولت باید با هم برای حل مسائل مربوط به منابع طبیعی همکاری داشته باشد، گفت: تغییر اقلیم و گرم شدن زمین تاثیر زیادی در منابع طبیعی دارد، به این شکل که با افزایش یک درجه سانتیگراد دما، نیاز گیاهی 17 درصد افزایش پیدا میکند.
رییس سازمان جنگلها با بیان اینکه 20 درصد کشور ما بیابانی است، گفت: حدود 7.5 میلیون هکتار از کشور جزو کانونهای بحرانی بیابانزاست و باید این کانونها را کنترل کنیم.
جلالی با اشاره به سیر نزولی کارکرد سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری عنوان کرد: این موضوع به دلیل عدم توجه دولت و مجلس از برنامه دوم به بعد است که باید برای جبران آن تلاش کنیم.
وی درباره حفاظت از منابع طبیعی کشور گفت: ما در سازمان جنگلها 14 شهید و 15 جانباز در راه حفاظت از جنگلها و منابع طبیعی دادهایم، این در حالی است که برای حفاظت از منابع طبیعی نیاز به امکانات بیشتری وجود دارد. محافظان جنگل در حال حاضر به ازای هر 45 هزار هکتار یک نفر است، در حالی که استاندارد جهانی حفاظت 10 هزار هکتار توسط هر محافظ جنگل است که با وجود همین کمبود گاهی اوقات حتی ابزار کافی نیز وجود ندارد.
رییس سازمان جنگلها با بیان اینکه براساس گزارش ایپیآی ایران رتبه شانزدهم را در حفظ جنگل دارد، گفت: شاید ایران در هزاران سال قبل دو برابر جنگلهای فعلی را دارا بوده است، اما اکنون درخصوص حفاظت از جنگلها عملکرد قابل قبولی داریم، چراکه در دنیا نیز جنگلتراشی از فجایعی است که تغییر اقلیم را سبب شده است.
جلالی با بیان اینکه در کهگیلویه و بویراحمد 25 هزار هکتار تولید پوشش گیاهی با کاشت درخت بادام تلخ داشتیم، تصریح کرد: این موضوع باعث شده است تا هم زمینها حفظ شود و هم توسعه و احیا داشته باشیم که طرح بسیار موفقی است و امسال نیز 45 هزار هکتار معادل سه برابر سالهای گذشته نیز جنگلکاری در دستور کار داشتهایم.
وی همچنین از ایجاد 5 میلیون هکتار جنگلکاری در کشور طی 10 سال آینده خبر داد و افزود: سه میلیون هکتار جنگل بیابانی و دو میلیون هکتار جنگل غیربیابانی در این برنامه کاشته خواهد شد، اما باید وضعیت اقتصادی کشور نیز در نظر گرفته شود، ولی باید برای اجرای این برنامه تلاش کنیم که در این راستا از مجلس نیز همکاری میخواهیم تا سیاستها به نتیجه برسد.
منبع : خبرگزاری ایسنا