در یک دهه گذشته؛ قاتل خاموش روزی دو قربانی گرفت

به گزارش خبرنگار «حوادث» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، از ابتدای سال 83 تا پایان سال گذشته 8547 تن به علت استنشاق گاز سمی منوکسیدکربن جان خود را از دست داده‌اند.

بر پایه این گزارش و برابر آماری که پزشکی قانونی در اختیار خبرنگار ایسنا قرار داده است، در هشت ماه امسال یعنی از ابتدای فروردین‌ماه یعنی تا پایان آبان‌ماه سال 93 نیز 247 تن جان خود را از دست داده‌اند که در مجموع می‌توان گفت از ابتدای امسال تاکنون 8794 نفر قربانی قاتل خاموش شده‌اند.

در این میان سال 86 با تعداد 1024 قربانی مرگبارترین سال برای گازگرفتگی بوده و پس از آن سال 85 با 973 مورد و سال 90 با 965 مورد در رتبه های دوم و سوم برای مرگبارترین سال‌های گازگرفتگی بوده‌اند.

در میان سال‌های دارای کمترین آمار گازگرفتگی نیز سال 91 با 697 مورد در صدر قرار دارد و پس از آن سال 83 با 713 مورد و سال 88 با 769 مورد در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

کمترین قربانیان گازگرفتگی در سالجاری

با توجه به تعداد 247 نفری که تا ابتدای آذر ماه امسال در حوادث گازگرفتگی جان خود را از دست داده‌اند به نظر می‌رسد سال 93 دارای کمترین رکورد کشته شدگان ناشی از گازگرفتگی در یک دهه اخیر باشد، البته باید این موضوع را نیز مدنظر قرار داد که ایام زمستان از مرگبارترین ماه‌ها برای فعالیت قاتل خاموش محسوب می‌شود.

به گزارش ایسنا، چندین برابر این تعداد نیز افرادی هستند که از چنگال قاتل خاموش رهایی یافته اما تا آخر عمر با عوارض ناشی از آن روبرو هستند، معلولیت‌های دائمی و موقتی، نقص در قدرت تکلم، حرکت و بینایی و ... از این موارد هستند.

هشدارهایی برای در امان ماندن از گاز گرفتگی

محمود قدیری، معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهرانبا ارائه هشدارهایی در این خصوص به ایسنا گفت: هرگونه وسایل گرمایشی با سوخت فسیلی یعنی گاز، نفت، گازوئیل، هیزم و... کار می‌کند باید حداکثر هر سال یک بار مورد بازبینی و سرویس کامل قرار گیرد، چراکه یکی از مواردی که به کرات موجب گازگرفتگی و مرگ خاموش شهروندان شده، بروز نقض فنی در سیستم دودکش‌ها بوده بنابراین لازم است حتما و حتما مسیر عبور دود از دودکش‌ها مورد بازبینی و سرویس قرار گرفته و هیچ‌گاه از یک دودکش برای خروج دو وسیله گازسوز استفاده نشود.

وی با تاکید بر اینکه استفاده از لوله‌های انعطاف‌پذیر یا همان آکاردئونی به عنوان دودکش امری خطرناک است، افزود: موضوع دیگر بحث استفاده لوله‌های فرسوده، زنگ‌زده و آسیب‌دیده برای دودکش است که این کار نیز خطر گازگرفتگی و مرگ خاموش را افزایش می‌دهد.

قدیری درباره شرایط استاندارد و مناسب برای قطعه‌های لوله‌های دودکش اظهار کرد: این قطعه‌ها باید کاملا محکم به یکدیگر وصل شوند. هرگونه ضعف در اتصال آنها جان شهروندان را تهدید خواهد کرد.

این کارشناس آتشنشانی تاکید کرد: شیب لوله‌های ترافیک در هیچ نقطه‌ای نباید به سمت پایین باشد، متاسفانه موضوعی که بارها در حوادث مختلف گازگرفتگی دیده شده، این است که لوله دودکش را به سمت پایین برده و انتهای آن را درون ظرف آب قرار داده که این امر بسیار خطرناک است و شهروندان باید از انجام آن پرهیز کنند.

معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با بیان اینکه حداقل ارتفاع لوله دودکش از سطح پشت بام باید یک متر باشد، اظهار کرد: نصب دودکش در فاصله کمتر از سه متری کولر و دستگاه‌های تهویه نیز ممنوع است. همچنین نصب دودکش‌ها در پشت‌بام در فاصله سه متری دیوارهای جان‌پناه اطراف بام نیز دارای ممنوعیت دارد.

وی با بیان اینکه عبور دادن لوله‌های دودکش از سقف کاذب حمام و دیگر فضاها ممنوع است، اظهار کرد: از درز انتقطاع ساختمان‌ها هرگز نباید به عنوان دودکش استفاده شود.

قدیری با بیان اینکه همواره احتمال خرابی و نقض فنی دودکش‌ها وجود دارد، گفت: در همین راستا به نظر می‌رسد استفاده از دستگاه‌های هشداردهنده منوکسیدکربن یا همان "دتکتور" در فضاهای مسکونی، خوابگاهی و نظایر آن نقش بسزایی در کاهش خطرات ناشی از گازگرفتگی داشته باشد، در همین راستا نیز سازمان آتش‌نشانی از ابتدای دی‌ماه 5000 قطعه از این دستگاه را به شکل رایگان و براساس اولویت‌ها با هدف فرهنگ‌سازی در میان شهروندان توزیع خواهد کرد.

وی با بیان اینکه استفاده از اجاق‌گاز، گاز پیک‌نیک یا دستگاه‌های ابداعی دست‌ساز برای گرم کردن فضاهای بسته ممنوع است، گفت: استفاده از بخاری‌های بدون دودکش نیز در اماکن مسکونی و اقامتی بسیار خطرناک بوده و خطر گازگرفتگی را افزایش می‌دهد.

معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران افزود: سردی دودکش نشانه انتشار گاز منوکسیدکربن در فضای داخل منزل است و در چنین شرایطی قطعا حادثه گازگرفتگی برای شهروندان رخ خواهد داد. همچنین استفاده از شومینه به عنوان وسیله گرمایشی در منازل خطرناک است و به هیچ عنوان نباید این وسیله را به هنگام خواب روشن گذاشت.

وی با بیان اینکه در بسیاری از حوادث گازگرفتگی علت حادثه نشت گاز از آبگرمکن یا پکیج‌های حرارتی بوده است،‌ گفت: استفاده از این وسایل در رختکن حمام‌ها ممنوع است. همچنین نصب آبگرمکن‌های دیواری در فضاهای بسته فاقد دریچه تهویه هوایی که دائما باز باشد نیز مجاز نیست.

قدیری با تاکید بر اینکه باید از استفاده طولانی مدت و چند وسیله گازسوز در منازل خودداری شود، اظهار کرد: در صورتی که نیاز به روشن کردن چند وسیله یا چند بخاری در محیط یک واحد مسکونی وجود دارد، باید حتما تهویه مناسب یا جریان مناسب هوا در محل نیز تهویه شود

معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران از شهروندان خواست، هنگام خوابیدن فاصله خود را تا بخاری یا دیگر منابع حرارتی که سوخت فسیلی کار می‌کنند حفظ کرده و هیچ‌گاه تا شعاع 1.5 متری این وسایل نخوابند.

قدیری با بیان اینکه باز بودن دریچه کولر در بعضی شرایط می‌تواند عامل تشدید گازگرفتگی باشد، افزود: بهترین راه برای ایجاد تهویه مناسب، استفاده از دریچه‌های همیشه باز در دیواره اتاق‌ها و سالن‌هاست.

معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی تهران سردرد، سرگیجه، سیاهی رفتن چشم و حالت تهوع را از علائم اولیه گازگرفتگی دانست و گفت: اگر بعد از خارج از شدن از منزل این علائم از بین رفت یا اینکه چندین نفر به شکل همزمان دچار این علائم شدند، به احتمال زیاد مرگ خاموش در کمین ساکنان آنجا نشسته، بنابراین لازم است با کمک گرفتن از افراد مختصص نسبت به رفع ایراد اقدام شود.

 

منبع : خبرگزاری ایسنا



اخبارسلامت ایمنی و محیط زیستhseحوادثگاز گرفتگیقاتل خاموشآمار قربانیانوسیله گازسوزتهران


نام *

دیدگاه شما *

  برای ارسال دیدگاه بدون نیاز به تایید، ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.

  دیدگاه‌ها

هیچ نظری ثبت نشده است. اولین نظر را شما بدهید.

9006

تعداد اعضا

15349

بازدید امروز

5946

بازدید دیروز

7

متخصصین آنلاین

5473

میهمان آنلاین

25360308

کل بازدیدها

تماس با ما

نام *

ایمیل *

متن پیام *

ارسال

نرم افزار اندروید سایت

مجوزها

logo-samandehi
مرجع متخصصان سلامت ایمنی و محیط زیست HSEEXPERT Copyright © 2011- "HSEEXPERT.com" . All rights reserved. Designed by TAMDATA