سیدرضا غلامی در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس در پاسخ به پرسش شهروندان در مشاوره سلامت در مورد شیوههای سالمسازی میوه و سبزی اظهار داشت: سالمسازی میوه و سبزی برای رفع میکروبهای کاملاً ضروری است و حتماً باید به روش استاندارد و علمی انجام شود در غیر این صورت میکروبها، سموم و انگلهای موجود در آنها میتوانند عامل بیماری باشند.
معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، مراحل سالمسازی میوه و سبزی را در 4 مرحله ارزیابی کرد و افزود: خارج کردن گل و لای و ضایعات؛ شستو شوی اولیه از جمله ابتداییترین اقدامات برای سالم سازی میوه و سبزی است.
این کارشناس وزارت بهداشت تصریح کرد: انگلزدایی با استفاده از یک شوینده مناسب و دارای مجوز دومین مرحله در شست و شوی میوه و سبزی است تا تخم انگلهای موجود بر روی برگ و ساقه سبزی یا بر روی پوست و سطح میوه لزج و سپس جدا شود.
وی گفت: بر مبنای تجربه یک تا سه قطره مایع شوینده برای هر لیتر آب مصرفی میتواند محلول مناسب کفآب تولید کند و با لیز کردن سطح برگ و ساقه یا پوست میوه موجب جداسازی تخم انگلها شود.
غلامی تصریح کرد: حجم آب مورداستفاده با توجه به حجم میوه یا سبزی متغیر است اما نکته مهم این است که برای هر لیتر آب 2 تا 3 قطره مایع شوینده استاندارد شده لازم است و هر چقدر که حجم آب اضافه شود باید به همان نسبت از مایع شوینده بیشتری استفاده کرد و محلول را به صورت کفآب کاملاً حل شده تهیه کرد و میوه و سبزی فاقد ضایعات را در آن به مدت 2 تا 3 دقیقه در آن قرار داد.
معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت افزود: بعد از طی این پروسه زمانی، برداشتن میوه و سبزی با دست از داخل این محلول و خارجسازی آن توصیه میشود.
غلامی تأکید کرد: نباید ظرف حاوی محلول کفآب و میوه یا سبزیجات را با هم به داخل سبد یا توری برگرداند چرا که تخم انگل جدا شده دوباره به سطح میوه یا سبزی باز میگردد.
وی مرحله سوم را گندزدایی عنوان کرد و گفت: برای گندزدایی میتوان از مواد مجاز موجود در داروخانهها که دارای مجوز تولید و تاریخ تولید و انقضا هستند استفاده کرد و با توجه به بروشور مندرج در آن از میزان، مقدار و مدتزمان استفاده از آن بهره برد.
غلامی افزود: باید محلول موردنظر را مطابق دستور آن تهیه کرد و میوه یا سبزی را به مدت 3 تا 5 دقیقه در آن قرار داد و دوباره با دست مواد را از محلول جدا کرد؛ البته بهتر است از دستکش یکبار مصرف برای خارجسازی میوه و سبزی از این محلول استفاده کرد تا از بروز آلودگی ثانویه کاسته شود.
معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، مرحله چهارم را شست و شوی نهایی با آب تمیز و سالم عنوان کرد و افزود: تعریف ما از آب سالم آبی است که از شبکه آبرسانی تحت کنترل آب شهری و روستایی تأمین شده باشد و به عنوان آب شرب مصرف شود.
وی تأکید کرد: افراد دقت داشته باشند اگر آبی که در این مرحله استفاده میشود آب سالمی نباشد سه مرحله قبلی هیچ ارزشی ندارد و با آب آلوده دوباره سبزی و میوه آلوده میشود.
معاون فنی بهداشت محیط مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت تصریح کرد: احتمال آلودگی میکروبی میوه و سبزی در باغها بسیار زیاد است به خصوص در مورد سبزیجات برگی و بوتهای.
وی افزود: چون محدوده و سطح باغ و سبزیکاریها باز است عبور و مرور حیوانات اهلی و وحشی در این اماکن راحت است و همچنین وزش باد میتواند باعث انتقال آلودگیها شود.
این کارشناس بهداشت محیط ادامه داد: همچنین احتمال دارد آبیاری میوه و سبزی با آب یا فاضلاب تصفیه نشده باشد که بار آلودگی میکروبی را بالا میبرد؛ همچنین موقع برداشت، بستهبندی و ذخیره نیز امکان دارد تخم انگل، انواع ویروس و باکتری بر روی سطح و پوست سبزی و میوه وارد شود.
معاون فنی بهداشت محیط مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفت: همچنین در مراحل مختلف حمل و نقل از زمین به میدان ترهبار یا از میدان ترهبار به مغازه و در نهایت رسیدن محصول به دست مصرفکننده احتمال ورود آلودگیهای ثانویه میکروبی وجود دارد بنابراین سالمسازی میوه و سبزی ضروری است تا میزان آلودگی میکروبی به صفر یا در حد صفر برسد.
غلامی تصریح کرد: متأسفانه دیده میشود که شهروندان برای سالمسازی میوه و سبزی از آب نمک یا آب سرکه استفاده میکنند در صورتی که باید گفت نمک گندزدا هست ولی انگلزدایی نمیکند در ضمن محدوده تأثیر نمک کم است و محدوده وسیعی از میکروبها را از بین نمیبرد.
معاون فنی بهداشت محیط مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفت: در مورد آب سرکه نیز این چنین است؛ سرکه یک اسید است و محیط را اسیدی میکند و تعداد کمی از میکروبها که در محیط اسیدی از بین میروند حذف میشوند اما آب سرکه نیز نمیتواند انگلزدایی کند؛ بنابراین آب سرکه و آب نمک بار میکروبی را تا حدی کم میکنند اما به سالمسازی مطلق میوه و سبزی منجر نمیشود.
شهروندان ایرانی از سراسر کشور میتوانند سؤالات خود را درباره مسائل بهداشتی و درمانی با شماره تلفن 02188911667 یا ایمیل moshaversalamat@farsna.com با خبرنگاران گروه بهداشت و درمان خبرگزاری فارس در میان بگذارند.
منبع: خبرگزاری فارس