یکی از کارگران بنده که از ساعت 7 صبح تا 6 بعد از ظهر در معدن مشغول به کار بودند بعد از شیفت کاری هم به صورت اضافهکاری تا پاسی از شب بر حسب نیاز کار میکردند. ایشان حدود ساعت 22 مشغول سرویس دریچههای دستگاه کوبیت (سنگشکن) شده که بطور ناگهانی تعادل خود را از دست داده و از ارتفاع 2 متری از فضای خالی مابین دو سنگشکن بر روی نوار نقاله زیر کوبیت سقوط نموده و توسط نوار نقاله به انتهای خط منتقل شده و در حین سقوط به دیواره کوبیت یا سنگشکن و موقع جابجایی روی نوار نقاله زیر سنگشکن به چارچوب فلزی مربوطه برخورد کرده و در اثر شدت صدمات وارده فوت نمودهاند، با عنایت به اینکه بنده مکررا راجع به خطرناک بودن کار سنگشکن و کار در معدن به آن مرحوم تذکر داده اما ایشان توجه نمیکردند، آیا من مقصر هستم؟
با سلام، عرض ادب و احترام ، لطفا موارد ذیل را مورد توجه قرار دهید:
الف) تعیین میزان تقصیر مسؤلین حادثه با مقام محترم قضایی است.
ب) کار کارشناس حوادث این است که پس از مطالعه پرونده حادثه، مذاکره با شهود حادثه و اصحاب پرونده، بررسی فنی و میدانی محل بروز حادثه مشخص کند: ترک یا ارتکاب چه فعل یا افعالی در تکوین و شکلگیری حادثه موثر بوده است؟ و نهایتا میزان تاثیر هر یک از عوامل موثر در بروز حادثه را از (ترک یا ارتکاب) افعال مذکور تعیین و به مقام قضایی پیشنهاد نماید اما از آنجایی که این اقدامات کیفی تابع هیچ فرمول محاسباتی نبوده و به سطح آگاهی، تحصیلات، تجربه و تخصص کارشناسان بستگی دارد لذا معمولا کارشناسان محترم نظرات متفاوتی در مورد یک حادثه ارائه میدهند.
ج) پاسخ به حضرتعالی بدون رعایت موارد مطرح شده در بند ب امکانپذیر نیست اما توجه شما را به بعضی از مواد حقوقی این حادثه جلب میکنم:
بعضی جنبههای حقوقی مرتبط با سوال شما:
آئیننامه ایمنی ساختمان کارگاهها میگوید:
1- تمامي حفرهها و دهانههاي باز اطراف دستگاه و ماشين آلات كه احتمال خطر براي افراد وجود دارد بايد بوسيله حفاظهاي مناسب و مقاوم مسدود شوند.
2- تمامي معابر، راهروها و جايگاههاي كار كه روي دستگاه، ماشين آلات و نوارهاي متحرك قرار دارند بايد از دو طرف بوسيله نردههاي حفاظتي ايمن گردند.
آئيننامه ايمني كار در ارتفاع میگوید:
1- كارفرما مكلف است نسبت به شناسايي و ارزيابي مخاطرات و ايمنسازي محيط كار اقدام نمايد.
2- كارفرما مكلف است با استفاده از سامانههاي انجام ايمن كار در ارتفاع متناسب با نوع كار، ايمني افرادي كه در ارتفاع بيش از 120 سانتیمتر نسبت به سطح مبنا مشغول كار ميباشند را تامين نمايد.
3- كارفرما مكلف است در شرايط جوي نامساعد يا معيوب و ناقص بودن سـازه و تجهيزات يا نقص در روشهاي ايمن كار در ارتفاع، از فعاليت كارگران شاغل در ارتفاع جلوگيري بعمل آورد.
4- عامل كار يا شخص ذيصلاح بايد داراي گواهينامه مهارت فني لازم از مراكز ذيصلاح بوده و توانايي انجام كار مربوطه را داشته باشد.
بدیهی است بسته به نظر کارشناس مربوطه، به میزانی که ترک تکالیف قانونی داشتهاید در تکوین و بروز حادثه مؤثر شناخته خواهید شد.
احمد علی شکیبازاده
کارشناس رسمی دادگستری در رشته حوادث ناشی از کار
مشاور حفاظت فنی و خدمات ایمنی وزارت کار در رشته آموزش