بيماريهاي پوستي مرتبط با شغل تا چه حد اهميت و شيوع دارند؟
بيماريهاي شغلي اهميت بسيار زيادي از نظر اجتماعي و اقتصادي دارند. خيلي از بيماريها فردي هستند که ارتباطي به جامعه ندارند اما بيماريهاي شغلي، خسارتهاي بزرگ اقتصادي به سيستمهاي کشور وارد ميکند. در بررسيها معلوم شده است که شايعترين بيماري شغلي، بيماريهاي عضلاني و استخواني مربوط به وضعيت بدن در حين کار است و دومين بيماري شغلي که سبب صدمات فردي، اجتماعي و اقتصادي ميشود نيز بيماريهاي پوستي است.
اين بيماريهاي پوستي که گفتيد، چه تقسيمبنديهايي دارند؟
بيماريهاي پوستي ناشي از شغل، به دو دسته تقسيم ميشوند. يک دسته که حاد هستند و به طور ناگهاني و در اثر تماس با گروهي از مواد، يک سري علايم پوستي ايجاد ميشود و دسته دوم، بيماريهاي مزمن پوستي است که شايعتر هم هست و در اثر استمرار تماس با يک ماده ايجاد ميشود. خيلي از مردم، بيماريهاي پوستي و آلرژي را با سميت اشتباه ميگيرند؛ مثلا بيمار ميگويد من ديروز به اين ماده دست زدم اتفاقي نيفتاد ولي امروز که دست زدم، پوستم خراب شد يا برعکس. درواقع يک طبقهبندي ديگر هم داريم که بيماريهاي آلرژيک تماسي پوست و بيماري سميت پوست است. بيماريهاي آلرژيک اين طور است که هر کس به يک ماده دست بزند بلافاصله پوست نسبت به آن واکنش نشان ميدهد، به خصوص اگر آلرژي داشته باشد. اما در مورد سميت چنين نيست. به عنوان مثال يک خانم خانهدار که با مواد شوينده تماس دارد در ابتدا ممکن است پوستش آسيبي نبيند اما به مرور زمان متوجه ميشود که پوست دستش قرمز ميشود سپس قرمزي به حالت تورم در آمده و ادامه پيدا کرده، پوستهپوسته ميشود. اين پوستهها پوست دست را ضخيم کرده و سپس موجب ترکخوردگي و درد و رنج فرد ميشود که ديگر نميتواند به اين مواد دست بزند. به اين حالت، سميت گفته ميشود.
خيلي از افراد در محل کارشان با انواع روغنهاي صنعتي در تماس هستند. تماس طولانيمدت با اين مواد چه مشکلاتي ايجاد ميکند؟
اگر روغنهاي اتومبيل يا روغنهايي که به صورت صنعتي در کارخانجات مورد استفاده قرار ميگيرد يا مواد روغني حيواني و معدني، نفت و هيدروکربنهاي هالوژنه در تماس با قسمتهايي از پوست که فوليکول مو و يا منفذ دارند، باشد سبب بسته شدن منافذ پوست شده و دقيقا يک فرآيندي مانند آکنه جوانان يا جوش غرور جواني ايجاد ميکند که به آن آکنه شغلي ميگويند؛ يعني دانههاي قرمز رنگي که گاهي ميتواند چرکي و دردناک باشد. اين مشکل به خصوص در تعميرکاران اتومبيلي که وارد چال ميشوند و لباسهاي مناسبي هم نميپوشند و يا براي طولانيمدت لباسهايشان را نميشويند، بيشتر ديده ميشود. به خصوص زماني که شلوارشان آلوده به روغن شده، روي رانهايشان هم جوش ميزند. شستشوي دست بعد از هر بار کار و خشک کردن آن، استفاده از دستکش و لباس مناسب و شستشوي به موقع آنها ميتواند در پيشگيري از بروز اين جوشها موثر باشد.
متن این مطلب 5 صفحه می باشد. برای دریافت و مطالعه مطلب، فایل پیوست را دانلود نمایید.
رمز فایل : www.hseexpert.com