شما می توانید مطالب و مقالات مرتبط با HSE را در سایت ثبت نمایید تا با نام شما در بخش قطره ای از در یای HSE نمایش داده شوند.

ارگونومی کاربردی

مقدمه

در طول جنگ جهاني دوم، زماني كه فن آوري و علوم انساني، براي اولين بار به طور منظم با روشي هماهنگ مورد استفاده قرار گرفتند، علم ارگونومي به عنوان تخصصي شناخته شده پيشرفت كرد. فيزيولوژيست ها، روان شناسان، انسان شناسان، پزشكان ، متخصصين علوم كارو مهندسين ، همگي متوجه مشكلات ناشي از عملكرد تجهيزات پيچيده نظامي شدند. حاصل همكاري متقابل ايشان چنان اميداوار كننده به نظر رسيد كه پس از جنگ، در بخش صنعتي نيز دنبال شد. توجه به اين علم ، خصوصا در اروپا و ايالات متحده به سرعت افزايش يافت به گونه اي كه در سال 1949 به تاسيس اولين انجمن ارگونومي ملي درانگلستان انجاميد و ازآن زمان بود كه واژه ارگونومي مورد استفاده قرار گرفت. فعاليت مذكور در سال 1961 با ايجاد اتحاديه بين المللي ارگونومي پيگيري شد كه در حال حاضر در اكثر كشورها و يا منطقه جهان عضو فعال دارد.

تعریف ارگونومی

واژه ارگونومي از دو لغت يوناني Ergon به معني كار و Nomos به معني قاعده و قانون مشتق شده است. در ايالات متحده امريكا، اغلب از عبارت مهندسي عوامل انساني استفاده مي شود. در تعريفي مي توان گفت كه هدف ارگونومي طراحي وسايل سيستم هاي فني و وظايف براي افزايش و بهبود ايمني. بهداشت و سلامت و راحتي كارايي انسان است.

ارگونومي در طراحي كار و شرايط روزمره زندگي انسان را محورقرار مي دهد. ارگونومي، با توجه به توانايي جسمي و رواني و همچنين محدوديتهاي انساني، از پديد آمدن محيط كار يا شرايط زندگي نا امن، ناسالم، ناراحت و يا غير مفيد جلوگيري مي كند. در ارگونومي عوامل متعددي نقش دارند كه عبارتند از: وضعيت و حركات بدن (نشستن، روشنايي، شرايط جوي ، مواد شيميايي)، اطلاعات و عمليات (اطلاعاتي كه از راه بينايي يا ساير حواس كسب مي شوند) ، كنترل ها (ارتباط بين نمايشگرها و كنترل) و به همان نسبت وظايف و مشاغل (نوع كار مناسب، شغل مطلوب). اين عوامل تا حد زيادي ميزان ايمني، سلامتي و بهداشت، راحتي و كارايي در كار و زندگي روزمره را تعيين مي كنند. دانش ارگونومي از رشته هاي گوناگون از علوم انساني و فني حاصل شده است . كه عبارتند اند از آنتروپومتري، بيومكانيك، فيزيولوژي، روان شناسي ، سم شناسي ، مهندسي مكانيك، طراحي صنعتي ، تكنولوژي ارتباطات و مديريت صنعتي .

در اين علم اطلاعات مربوطه از روش ها و فنون خاصي استفاده مي شود. علم ارگونومي به دليل شيوه ميان رشته اي و ماهيت كاريردي خود با ساير علوم تفاوت دارد. منظور از ويژگي روش ميان رشته اي اين علم ارتباط آن با بسياري از جنبه هاي انساني است . يكي از نتايج ماهيت كاربردي علم ارگونومي تطابق محل كار يا محيط با مردم است . با توجه به اينكه كار و انسان دو جزء اصلي و تفكيك ناپذير هستي است كه به گونه اي متناسب با يكديگر برنامه ريزي شوند. عدم تناسب ميان توانمنديهاي انسان و كار و 3 مسئوليتهاي كه برعهده مي گيرد سبب ايجاد مشكلات زيادي مي شود كه مي توان گفت اكثر حوادث و ناراحتيهاي ناشي از كار و پايين بودن بهره وري اشاره نمود.

اهميت اجتماعي ارگونومي

ارگونومي مي تواند در حل بسياري از مشكلات اجتماعي مرتبط با ايمني ، بهداشت و راحتي و كارآيي موثر باشد. اتفاقات روزانه مانند حوادث ناشي از كار، ترافيك و يا حوادث خانگي را مي توان به نسبت فجايعي چون سوانح ناشي از جرثقيل هادر صنعت ، سوانح هوايي و يا سوانح هسته اي اغلب با خطاهاي انساني مرتبط دانست . با تحليل اين سوانح مشخص مي گردد كه عامل آن ها اغلب ارتباط ضعيف و ناكافي بين متصديان و شغل ايشان بوده است. در هنگام كار و محيط زندگي روزانه، مي توان با توجه به بيشتر به توانايي ها و محدوديت هاي انساني احتمال وقوع حوادث را كاهش داد.

بسياري از موقعيت ها در زندگي روزانه و كار، براي سلامتي انسان خطرناك اند. در كشورهاي غربي ، بيماري هاي ماهيچه اي استخواني (كمر درد)و بيماريهاي روحي (مثل بيماريهاي ناشي از فشارهاي عصبي) مهم ترين عوامل غيبت هاي ناشي از بيماري و از كار افتادگي شغلي هستند. قسمتي از اين عوامل را مي توان به طراحي نامناسب تجهيزات، سيستم هاي فني و مشاغل مربوط دانست. در اين جا نيز ارگونومي مي تواند با بهبود شرايط محيط كار اين مشكلات را كاهش دهد . بنابر اين در برخي كشورها استخدام ارگونوميست در بخش خدمات بهداشت حرفه اي جزو امور ضروري محسوب مي شود.

سرانجام ارگونومي مي تواند از بروز ناراحتي جلوگيري كند و تاحد چشمگيري كارآيي را بهبود بخشيد. در طراحي سيستم هاي پيچيده فني مهندسي مانند تاسيسات توليد، تاسيسات انرژي هسته اي و هواپيما ، ارگونومي يكي از عوامل مهم طراحي براي كاهش خطاهاي انساني است. بعضي از اطلاعات دانش ارگونومي به صورت معيار رسمي در آمده و اهداف آن ها تشويق به كاربرد ارگونومي است . در واقع در پيشگيري از بروز اينگونه مسايل و تامين تندرستي نيروي كار, ارگونومي به عنوان رهيافتي كارآمد, به ياري انسان مي شتابد. ارگونومي ,ابزاري است كه به كمك آن انسان قادر است محيط زندگي و كار, و نيز وسايل و تجهيزات مورد استفاده را مطابق با توانمنديها ويزگيهاي خود طراحي كند. كاربرد ارگونومي در طراحي فرآيندها و سيستم, تاثير شايان توجهي بر افزايش توليد,كاهش هزينه هاي درماني,افزايش رضايت شغلي ,افزايش بهره وري و به طور كلي ,فرآوري نيروي كار داشته و فزون شدن در آمد ملي و منافع اقتصادي را سبب مي شود.

نگرش ارگونومي

نگرش ارگونومي با تمامي برنامه هاي طراحي يا خريد قابل انطباق است. در چنين نگرشي تنها به كاريرد منظم اصول ارگونومي نياز است . ما از فردي كه داده هاي ارگونوميك يك برنامه را تهيه مي كند به عنوان  ارگونوميست ياد مي كنيم. اين فرد بايد كار خود را به شيوه اي منظم انجام دهد و در موارد ضروري از مشورت و همكاري ساير متخصصين نيز بهره مند گردد. اين موارد شامل:

  • انتخاب يك محصول تجاري براي خريد
  • بهبود محصول يا سيستم جديد
  • طراحي يك محصول يا سيستم جديد
  • تنظيم محيط كار فردي
  • نوسازي يك شغل يا محيط كار، براي مثال بعد از ماشيني كردن آن
  • طراحي كامل يك كارخانه
  • در اجراي برنامه هاي ارگونومي مواردي را كه مي توان در نظر گرفت عبارتند از :
  • نصب و بررسي
  • طراحي محيط كار آموزش كاربران و پيشتيباني از ايشان
  • تغييرات سازماني
  • پذيرش محصول يا سيستم جديد

 

........................

(متن این مطلب 28 صفحه می باشد. برای دریافت و مطالعه مطلب، فایل پیوست را دانلود نمایید.)



ارگونوميارگونومی کاربردیمشكلات اجتماعيايمنيبهداشتبهداشتیایمنامنحوادثسانحهجرثقيلصنعتسوانح هوايیسوانح هسته ایخطاانسانشغلرضایت شغلیاجتماعی

لینك مستقیم دانلود مطلب
پسورد فایل: www.hseexpert.com

نام *

دیدگاه شما *

  برای ارسال دیدگاه بدون نیاز به تایید، ابتدا وارد شوید یا ثبت نام کنید.

  دیدگاه‌ها

هیچ نظری ثبت نشده است. اولین نظر را شما بدهید.

8102

تعداد اعضا

4115

بازدید امروز

7107

بازدید دیروز

0

متخصصین آنلاین

373

میهمان آنلاین

24505233

کل بازدیدها

تماس با ما

نام *

ایمیل *

متن پیام *

ارسال

نرم افزار اندروید سایت

مجوزها

logo-samandehi
مرجع متخصصان سلامت ایمنی و محیط زیست HSEEXPERT Copyright © 2011- "HSEEXPERT.com" . All rights reserved. Designed by TAMDATA